Fakte mbi kancerin e gjirit

trajtimi variceve me laser
  • 1 ne 8 gra diagnostikohet me kancer gjiri
  • Shkalla e mbijeteses relative 5-vjeçare eshte 99%
  • Kanceri i gjirit eshte kanceri me i zakonshem tek grate
  • 15% e grave te diagnostikuara kane nje histori familjare te kancerit te gjirit
  • Rreth 5% deri ne 10% e kancereve te gjirit mund te lidhen me mutacione gjenesh te njohura te trasheguara nga nena ose babai. Mutacionet ne gjenet BRCA1 dhe BRCA2 jane me te zakonshmet.

Ne kuader te muajit te ndergjegjesimit te kancerit te gjirit eshte e rendesishme te parandalojme dhe te njohim simptomat e shfaqjes se kesaj semundje.


Simptomat e kancerit te gjirit perfshijne:
  • Nje mase (formacion) i ri ne gji ose ne sqetull
  • Trashje ose enjtje e nje pjese te gjirit
  • Irritim ose gropezim i lekures se gjirit
  • Terheqje e thithes se gjirit dhe dhimbje e gjirit
  • Dalje e sekrecioneve nga thitha e gjirit

Çfare eshte nje vete-ekzaminim i gjirit?


Vete-ekzaminimi i gjirit eshte nje mjet zbulimi i hershem qe perdor nje kombinim te ekzaminimeve fizike dhe vizuale te gjinjve per te kontrolluar shenjat dhe simptomat e kancerit te gjirit. Qellimi i nje vetekontrolli te gjirit eshte te njiheni me menyren se si duket dhe ndjehet normalisht gjinjte tuaj. Njohja se si duken dhe ndjehen normalisht gjinjte tuaj, i quajtur edhe vetedija e gjirit, do t'ju ndihmoje te identifikoni çdo ndryshim ose anomali ne gjinjte tuaj, te tilla si nje gunge e re ose ndryshime te lekures. Çdo ndryshim ne gjinjte tuaj te zbuluar gjate nje vetekontrolli te gjirit duhet t'i raportohet menjehere ofruesit tuaj te kujdesit shendetesor.

kanceri-gjirit-1 Ndersa vete-ekzaminimi i gjirit eshte nje mjet i dobishem per zbulimin e hershem te kancerit te gjirit, ai nuk duhet te zevendesoje mamografine e rregullt dhe ekzaminimet klinike te gjirit.

1) Ne dush

kanceri-gjirit-2
Me shtresat e 3 gishtave te mesem, kontrolloni te gjithe zonen e gjoksit dhe sqetulles, duke shtypur poshte me presion te lehte, te mesem dhe te forte. Kontrolloni te dy gjinjte çdo muaj, duke ndjere ndonje gunge te re, trashje, nyje te ngurtesuar ose ndonje ndryshim tjeter te gjoksit.

2) Perpara nje pasqyre

kanceri-gjirit-3
Me krahet ne anet tuaja, inspektoni vizualisht gjoksin tuaj, duke kerkuar per ndonje ndryshim ne konturin ose formen e gjinjve, ndonje gropezim, enjtje ose parregullsi te tjera te lekures mbi ose rreth gjinjve, ose ndonje ndryshim ne thithkat.

Me pas, mbeshteteni pellembet mbi ijet dhe shtypni fort per te perkulur muskujt e gjoksit. Shikoni per çdo gropezim, gervishtje ose ndryshime te tjera, veçanerisht ne njeren ane. Vini re se gjoksi i majte dhe i djathte nuk do te perputhen saktesisht - gjinjte e pak femrave jane krejtesisht simetrike.

3) Shtrire

kanceri-gjirit-4
Kur jeni shtrire, indet e gjirit perhapen ne menyre te barabarte pergjate murit te kraharorit. Vendosni nje jastek nen shpatullen tuaj te djathte dhe vendosni krahun e djathte pas kokes. Duke perdorur doren e majte, levizni 3 gishtat e mesem rreth gjoksit tuaj te djathte, duke mbuluar te gjithe zonen e gjoksit dhe sqetullen. Perdorni presion te lehte, mesatar dhe te forte per te ndjere çdo gunge te re, trashje, nyje te ngurtesuar ose çdo ndryshim tjeter te gjoksit. Shtrydhni gjithashtu thithken per te kontrolluar rrjedhjen. Perseritni keto hapa per gjoksin tuaj te majte.