Sherbimet Mjeksore

Fertilizim in Vitro

Fekondimi in vitro (IVF) eshte nje seri komplekse procedurash qe perdoren per te ndihmuar me fertilitetin ose per te parandaluar problemet gjenetike dhe per te ndihmuar ne konceptimin e nje femije.
Gjate IVF -se, vezet e pjekura mblidhen (merren) nga vezoret dhe fekondohen nga sperma ne nje laborator. Pastaj veza e fekonduar (embrioni) ose vezet (embrionet) transferohen ne nje miter. Nje cikel i plote i IVF zgjat rreth tre jave. Ndonjehere keto hapa ndahen ne pjese te ndryshme dhe procesi mund te zgjase me shume.

Cardiovascular Picture

Fertilizim in Vitro

IVF eshte forma me efektive e teknologjise riprodhuese te asistuar. Procedura mund te behet duke perdorur vezet dhe spermen e nje cifti. Ose IVF mund te perfshije veze, sperme ose embrione nga nje dhurues i njohur ose anonim. Ne disa raste, mund te perdoret nje bartes gestacional - dikush qe ka nje embrion te implantuar ne miter.

Shanset tuaja per te pasur nje femije te shendetshem duke perdorur IVF varen nga shume faktore, si mosha juaj dhe shkaku i infertilitetit. Pervec kesaj, IVF mund te marre kohe, te kushtueshme dhe invazive. Nese me shume se nje embrion transferohet ne miter, IVF mund te rezultoje ne nje shtatzeni me me shume se nje fetus (shtatzani e shumefishte).

Mjeku juaj mund t'ju ndihmoje te kuptoni se si funksionon IVF, rreziqet e mundshme dhe nese kjo metode e trajtimit te infertilitetit eshte e pershtatshme per ju.

Pse eshte i nevojshem IVF?

Fekondimi in vitro (IVF) eshte nje trajtim per infertilitetin ose problemet gjenetike. Nese IVF kryhet per te trajtuar infertilitetin, ju dhe partneri juaj mund te jeni ne gjendje te provoni opsione trajtimi me pak invazive perpara se te provoni IVF, duke perfshire ilacet e fertilitetit per te rritur prodhimin e vezeve ose inseminimin intrauterin - nje procedure ne te cilen sperma vendoset drejtperdrejt ne miter afer koha e ovulacionit.

Ndonjehere, IVF ofrohet si nje trajtim paresor per infertilitetin tek grate mbi moshen 40 vjec. IVF mund te behet gjithashtu nese keni kushte te caktuara shendetesore. Per shembull, IVF mund te jete nje opsion nese ju ose partneri juaj keni:

 • Demtimi ose bllokimi i tubit fallopian: Demtimi ose bllokimi i tubit fallopian e ben te veshtire fekondimin e nje veze ose udhetimin e embrionit ne miter.
 • crregullime te ovulacionit: Nese ovulimi eshte i rralle ose mungon, me pak veze jane te disponueshme per fekondim.
 • Endometrioza: Endometrioza ndodh kur indet e ngjashme me rreshtimin e mitres implantohen dhe rriten jashte mitres - shpesh duke ndikuar ne funksionin e vezoreve, mitres dhe tubave fallopiane.
 • Fibroidet e mitres: Fibroidet jane tumore beninje ne miter. Ato jane te zakonshme tek grate ne te 30-at dhe 40-at e tyre. Fibroidet mund te nderhyjne ne implantimin e vezes se fekonduar.
 • Sterilizimi ose heqja e meparshme e tubave: Lidhja e tubave eshte nje lloj sterilizimi ne te cilin tubat fallopiane priten ose bllokohen per te parandaluar pergjithmone shtatzenine. Nese deshironi te mbeteni shtatzene pas lidhjes se tubave, IVF mund te jete nje alternative ndaj operacionit te rikthimit te lidhjes tubale.
 • Prodhimi ose funksioni i demtuar i spermes: Perqendrimi nen mesataren e spermes, levizja e dobet e spermes (levizshmeria e dobet) ose anomalite ne madhesine dhe formen e spermes mund ta bejne te veshtire per spermatozoidin fekondimin e nje veze. Nese zbulohen anomali te spermes, mund te nevojitet nje vizite te nje specialist i infertilitetit per te pare nese ka probleme te korrigjueshme ose shqetesime shendetesore.
 • Sterilitet i pashpjegueshem: Steriliteti i pashpjegueshem do te thote se nuk eshte gjetur asnje shkak i infertilitetit pavaresisht vleresimit per shkaqe te zakonshme.
 • Nje crregullim gjenetik: Nese ju ose partneri juaj rrezikoni te kaloni nje crregullim gjenetik tek femija juaj, ju mund te jeni kandidate per testin gjenetik para implantimit - nje procedure qe perfshin IVF . Pasi vezet jane korrur dhe fekonduar, ato kontrollohen per probleme te caktuara gjenetike, megjithese jo te gjitha problemet gjenetike mund te gjenden. Embrionet qe nuk permbajne probleme te identifikuara mund te transferohen ne miter.
 • Ruajtja e fertilitetit per kancer ose kushte te tjera shendetesore: Nese jeni gati te filloni trajtimin e kancerit - te tilla si rrezatimi ose kimioterapia - qe mund te demtojne fertilitetin tuaj, IVF per ruajtjen e fertilitetit mund te jete nje opsion. Grate mund te marrin veze nga vezoret e tyre dhe te ngrijne ne nje gjendje te pafertilizuar per perdorim te mevonshem. Ose vezet mund te fekondohen dhe ngrihen si embrione per perdorim ne te ardhmen.

Grate qe nuk kane nje miter funksionale ose per te cilat shtatzenia paraqet nje rrezik serioz per shendetin mund te zgjedhin IVF duke perdorur nje person tjeter per te kryer shtatzenine (bartes gestacional). Ne kete rast, vezet e gruas fekondohen me sperme, por embrionet qe rezultojne vendosen ne mitren e bartesit te shtatzenise.

fertilimizi invitro shqiperi

Rreziqet

Rreziqet e IVF perfshijne:

 • Lindjet e shumefishta: IVF rrit rrezikun e lindjeve te shumefishta nese me shume se nje embrion transferohet ne miter. Nje shtatzeni me shume fetuse mbart nje rrezik me te larte te lindjes se hershme dhe peshe te ulet te lindjes sesa shtatzenia me nje fetus te vetem.
 • Lindja e parakohshme dhe pesha e ulet e lindjes: Hulumtimet sugjerojne se IVF rrit pak rrezikun qe foshnja te linde heret ose me nje peshe te vogel lindjeje.
 • Sindroma e hiperstimulimit ovarian: Perdorimi i barnave te injektimit te fertilitetit, si gonadotropina korionike njerezore (HCG), per te nxitur ovulimin mund te shkaktoje sindromen e hiperstimulimit te vezoreve, ne te cilen vezoret tuaja behen te fryra dhe te dhimbshme. Simptomat zakonisht zgjasin nje jave dhe perfshijne dhimbje te lehta barku, fryrje, nauze, te vjella dhe diarre. Megjithate, nese mbeteni shtatzene, simptomat tuaja mund te zgjasin disa jave. Rrallehere, eshte e mundur te zhvillohet nje forme me e rende e sindromes se hiperstimulimit ovarian qe mund te shkaktoje gjithashtu shtim te shpejte ne peshe dhe gulcim.
 • Aborti spontan: Shkalla e abortit per grate qe mbesin shtatzene duke perdorur IVF me embrione te fresketa eshte e ngjashme me ate te grave qe mbesin shtatzene ne menyre natyrale - rreth 15% deri ne 25% - por shkalla rritet me moshen e nenes.
 • Komplikimet e procedures se marrjes se vezeve: Perdorimi i nje gjilpere aspiruese per mbledhjen e vezeve mund te shkaktoje gjakderdhje, infeksion ose demtim te zorreve, fshikezes ose enes se gjakut. Rreziqet shoqerohen gjithashtu me qetesimin dhe anestezine e pergjithshme, nese perdoret.
 • Shtatzeni ektopike: Rreth 2% deri ne 5% e grave qe perdorin IVF do te kene nje shtatzeni ektopike - kur veza e fekonduar implantohet jashte mitres, zakonisht ne nje tub fallopian. Veza e fekonduar nuk mund te mbijetoje jashte mitres dhe nuk ka asnje menyre per te vazhduar shtatzenine.
 • Defekte te lindjes: Mosha e nenes eshte faktori kryesor i rrezikut ne zhvillimin e defekteve te lindjes, pavaresisht se si eshte konceptuar femija. Nevojiten me shume kerkime per te percaktuar nese foshnjat e konceptuara duke perdorur IVF mund te jene ne rrezik ne rritje te defekteve te caktuara te lindjes.
 • Kanceri: Megjithese disa studime te hershme sugjeruan se mund te kete nje lidhje midis disa ilaceve te perdorura per te stimuluar rritjen e vezeve dhe zhvillimin e nje lloji specifik te tumorit ovarian, studimet me te fundit nuk i mbeshtesin keto gjetje. Nuk duket te kete nje rritje te konsiderueshme te rrezikut te kancerit te gjirit, endometrit, qafes se mitres ose vezoreve pas IVF .
 • Stresi: Perdorimi i IVF -se mund te jete i lodhshem financiarisht, fizikisht dhe emocionalisht. Mbeshtetja nga keshilltaret, familja dhe miqte mund t'ju ndihmoje ju dhe partnerin tuaj ne uljet dhe ngritjet e trajtimit te infertilitetit.

Shkalla e suksesit te nje klinike varet nga shume faktore. Keto perfshijne moshen e pacienteve dhe ceshtjet mjekesore, si dhe popullsine e trajtimit dhe qasjet e trajtimit te klinikes. Kerkoni informacion te detajuar ne lidhje me kostot qe lidhen me secilin hap te procedures.

Perpara se te filloni nje cikel IVF duke perdorur vezet dhe spermen tuaj, ju dhe partneri juaj ka te ngjare te keni nevoje per ekzaminime te ndryshme, duke perfshire:

 • Testimi i rezerves ovarian: Per te percaktuar sasine dhe cilesine e vezeve tuaja, mjeku juaj mund te testoje perqendrimin e hormonit stimulues te folikulit (FSH), estradiolit (estrogjenit) dhe hormonit anti-mullerian ne gjakun tuaj gjate diteve te para te ciklit tuaj menstrual. Rezultatet e testit, te perdorura shpesh se bashku me nje ekografi te vezoreve tuaja, mund te ndihmojne ne parashikimin se si vezoret tuaja do t'i pergjigjen ilaceve te fertilitetit.
 • Analiza e spermes: Nese nuk behet si pjese e vleresimit tuaj fillestar te fertilitetit, mjeku juaj do te kryeje nje analize te spermes pak para fillimit te nje cikli trajtimi IVF.
 • Ekzaminimi i semundjeve infektive: Ju dhe partneri juaj do te kontrolloheni per semundje infektive, perfshire HIV-in.
 • Praktikoni (tallese) transferimin e embrionit: Mjeku juaj mund te kryeje nje transferim te embrionit per te percaktuar thellesine e zgavres tuaj te mitres dhe tekniken qe ka me shume gjasa per te vendosur me sukses embrionet ne mitren tuaj.
 • Ekzaminimi i mitres: Mjeku juaj do te ekzaminoje shtresen e brendshme te mitres perpara se te filloni IVF. Kjo mund te perfshije nje sonohisterografi - ne te cilen lengu injektohet permes qafes se mitres ne mitren tuaj - dhe nje ultratinguj per te krijuar imazhe te zgavres tuaj te mitres. Ose mund te perfshije nje histeroskopi - ne te cilen nje teleskop i holle, fleksibel dhe i ndezur (histeroskop) futet permes vagines dhe qafes se mitres ne miter.

Para fillimit te nje cikli te IVF, merrni parasysh pyetje te rendesishme, duke perfshire:

 • Sa embrione do te transferohen? Numri i embrioneve te transferuara zakonisht bazohet ne moshen dhe numrin e vezeve te marra. Meqenese shkalla e implantimit eshte me e ulet per grate e moshuara, zakonisht transferohen me shume embrione – me perjashtim te grave qe perdorin veze dhuruese ose embrione te testuara gjenetikisht.

Shumica e mjekeve ndjekin udhezime specifike per te parandaluar nje shtatzeni te shumefishte te rendit me te larte, te tilla si trenjaket ose me shume. Ne disa vende, legjislacioni kufizon numrin e embrioneve qe mund te transferohen. Sigurohuni qe ju dhe mjeku juaj te bini dakord per numrin e embrioneve qe do te transferohen perpara procedures se transferimit.

 • cfare do te beni me ndonje embrion shtese? Embrionet shtese mund te ngrihen dhe te ruhen per perdorim ne te ardhmen per disa vite. Jo te gjitha embrionet do t'i mbijetojne procesit te ngrirjes dhe shkrirjes, megjithese shumica do ta bejne kete.

Pasja e embrioneve te ngrira mund t'i beje ciklet e ardhshme te IVF me pak te kushtueshme dhe me pak invazive. Ose, mund te jeni ne gjendje t'i dhuroni embrione te ngrira te paperdorura nje cifti tjeter ose nje institucioni kerkimor. Ju gjithashtu mund te zgjidhni te hidhni embrionet e paperdorura.

 • Si do ta trajtoni nje shtatzeni te shumefishte? Nese me shume se nje embrion transferohet ne miter tuaj, IVF mund te rezultoje ne nje shtatzeni te shumefishte – e cila paraqet rreziqe shendetesore per ju dhe foshnjat tuaja. Ne disa raste, reduktimi i fetusit mund te perdoret per te ndihmuar nje grua te linde me pak foshnje me rreziqe me te uleta per shendetin. Megjithate, ndjekja e reduktimit te fetusit eshte nje vendim i madh me pasoja etike, emocionale dhe psikologjike.
 • A i keni marre parasysh komplikimet e mundshme qe lidhen me perdorimin e vezeve te donatoreve, spermes ose embrioneve ose nje bartes gestacional? Nje keshilltar i trajnuar me ekspertize ne ceshtjet e donatoreve mund t'ju ndihmoje te kuptoni shqetesimet, sic jane te drejtat ligjore te donatorit. Ju gjithashtu mund te keni nevoje per nje avokat per te paraqitur dokumente gjyqesore per t'ju ndihmuar te beheni prinder ligjore te nje embrioni te implantuar.

cfare mund te presesh

IVF perfshin disa hapa - stimulimin ovarian, marrjen e vezeve, marrjen e spermes, fekondimin dhe transferimin e embrionit. Nje cikel IVF mund te zgjase rreth dy deri ne tre jave. Mund te nevojiten me shume se nje cikel.

shtatzani invitro

Induksioni i ovulacionit

Fillimi i nje cikli IVF fillon duke perdorur hormone sintetike per te stimuluar vezoret per te prodhuar veze te shumta – ne vend te vezes se vetme qe zakonisht zhvillohet cdo muaj. Vezet e shumta jane te nevojshme sepse disa veze nuk do te fekondohen ose zhvillohen normalisht pas fekondimit.

Mund te perdoren disa medikamente te ndryshme, si p.sh.

 • Medikamente per stimulimin e vezoreve. Per te stimuluar vezoret tuaja, ju mund te merrni nje medikament injektues qe permban nje hormon stimulues te folikulit (FSH), nje hormon luteinizues (LH) ose nje kombinim te te dyjave. Keto ilace stimulojne zhvillimin e me shume se nje veze ne te njejten kohe.
 • Medikamente per maturimin e ovociteve. Kur folikulat te jene gati per marrjen e vezeve - pergjithesisht pas tete deri ne 14 dite - ju do te merrni gonadotropine korionike njerezore (HCG) ose medikamente te tjera per te ndihmuar vezet te maturohen.
 • Medikamente per te parandaluar ovulimin e parakohshem. Keto ilace parandalojne trupin tuaj qe te leshoje vezet ne zhvillim shume shpejt.
 • Medikamente per te pergatitur rreshtimin e mitres tuaj. Ne diten e marrjes se vezeve ose ne kohen e transferimit te embrionit, mjeku juaj mund te rekomandoje qe te filloni te merrni suplemente progesteroni per ta bere rreshtimin e mitres tuaj me te hapur ndaj implantimit.

Mjeku juaj do te punoje me ju per te percaktuar se cilat medikamente duhet te perdorni dhe kur t'i perdorni ato.

Ne menyre tipike, do t'ju duhet nje deri ne dy jave stimulim ovarian perpara se vezet tuaja te jene gati per rikthim. Per te percaktuar se kur vezet jane gati per grumbullim, mund te keni:

 • Ekografi vaginale, nje ekzaminim imazherik i vezoreve tuaja per te monitoruar zhvillimin e folikulave - qeskat ovariane te mbushura me lengje ku vezet piqen
 • Testet e gjakut, per te matur pergjigjen tuaj ndaj medikamenteve te stimulimit te vezoreve - nivelet e estrogjenit zakonisht rriten me zhvillimin e folikulave dhe nivelet e progesteronit mbeten te uleta deri pas ovulacionit

Ndonjehere ciklet IVF duhet te anulohen perpara marrjes se vezeve per nje nga keto arsye:

 • Nje numer i pamjaftueshem i folikulave ne zhvillim
 • Ovulimi i parakohshem
 • Shume folikula zhvillohen, duke krijuar rrezik per sindromen e hiperstimulimit ovarian
 • ceshtje te tjera mjekesore

Nese cikli juaj anulohet, mjeku juaj mund te rekomandoje ndryshimin e ilaceve ose dozave te tyre per te nxitur nje pergjigje me te mire gjate cikleve te ardhshme IVF . Ose mund t'ju keshillohet se keni nevoje per nje dhurues vezesh.

Marrja e vezeve

Marrja e vezeve mund te behet ne zyren e mjekut ose ne nje klinike 34 deri ne 36 ore pas injektimit perfundimtar dhe para ovulimit.

 • Gjate marrjes se vezeve, ju do te qetesoheni dhe do t'ju jepet ilace kunder dhimbjeve.
 • Aspirimi me ultratinguj transvaginal eshte metoda e zakonshme e rikthimit. Nje sonde me ultratinguj futet ne vagine tuaj per te identifikuar folikulat. Me pas nje gjilpere e holle futet ne nje udhezues me ultratinguj per te kaluar neper vagine dhe ne folikulat per te terhequr vezet.
 • Nese vezoret tuaja nuk jane te aksesueshme permes ultrazerit transvaginal, mund te perdoret nje ultratingull abdominal per te drejtuar gjilperen.
 • Vezet hiqen nga folikulat permes nje gjilpere te lidhur me nje pajisje thithese. Shume veze mund te hiqen ne rreth 20 minuta.
 • Pas marrjes se vezeve, mund te perjetoni ngerce dhe ndjenja te ngopjes ose presionit.
 • Vezet e pjekura vendosen ne nje leng ushqyes (mjete kulture) dhe inkubohen. Vezet qe duken te shendetshme dhe te pjekura do te perzihen me spermen ne perpjekje per te krijuar embrion. Megjithate, jo te gjitha vezet mund te fekondohen me sukses.

Marrja e spermes

Nese jeni duke perdorur spermen e partnerit tuaj, nje moster e spermes duhet te sigurohet ne zyren e mjekut ose ne kliniken tuaj ne mengjesin e marrjes se vezeve. Ne menyre tipike, mostra e spermes mblidhet permes masturbimit. Nganjehere kerkohen metoda te tjera, si aspirimi i testikujve - perdorimi i nje gjilpere ose procedura kirurgjikale per nxjerrjen e spermes direkt nga testiku. Mund te perdoret gjithashtu sperma e donatoreve. Spermatozoidet ndahen nga lengu i spermes ne laborator.

Pleherimi

Fekondimi mund te tentohet duke perdorur dy metoda te zakonshme:

 • Inseminimi konvencional: Gjate inseminimit konvencional, sperma e shendetshme dhe vezet e pjekura perzihen dhe inkubohen gjate nates.
 • Injeksioni intracitoplazmatik i spermes (ICSI): Ne ICSI, nje sperme e vetme e shendetshme injektohet direkt ne cdo veze te pjekur. ICSI perdoret shpesh kur cilesia ose numri i spermes eshte problem ose nese perpjekjet per fekondim gjate cikleve te meparshme IVF deshtuan.
 • Ne situata te caktuara, mjeku juaj mund te rekomandoje procedura te tjera perpara transferimit te embrionit.

 • Celja e asistuar: Rreth pese deri ne gjashte dite pas fekondimit, nje embrion "cel" nga membrana e tij perreth (zona pellucida), duke e lejuar ate te implantohet ne mukozen e mitres. Nese jeni nje grua e moshuar ose nese keni pasur disa perpjekje te deshtuara IVF, mjeku juaj mund te rekomandoje celjen e asistuar - nje teknike ne te cilen behet nje vrime ne zonen e pellucides pak para transferimit per te ndihmuar embrionin te celet dhe te implantohet. celja e asistuar eshte gjithashtu e dobishme per vezet ose embrionet qe jane ngrire me pare pasi procesi mund te ngurtesoje zonen e pellucida.
 • Testimi gjenetik para implantimit: Embrionet lejohen te zhvillohen ne inkubator derisa te arrijne nje faze ku nje moster e vogel mund te hiqet dhe te testohet per semundje specifike gjenetike ose numrin e sakte te kromozomeve, zakonisht pas pese deri ne gjashte dite zhvillimi. Embrionet qe nuk permbajne gjene ose kromozome te prekura mund te transferohen ne miter. Ndersa testimi gjenetik para implantimit mund te zvogeloje gjasat qe nje prind te kaloje nje problem gjenetik, ai nuk mund te eliminoje rrezikun. Testimi prenatal mund te rekomandohet ende.
procesi vertilizimit

Blastocist

Transferimi i embrionit behet ne zyren e mjekut ose ne nje klinike dhe zakonisht behet dy deri ne pese dite pas marrjes se vezeve.

 • Mund t'ju jepet nje qetesues i lehte. Procedura eshte zakonisht pa dhimbje, megjithese mund te perjetoni ngerce te lehta.
 • Mjeku do te fuse nje tub te gjate, te holle, fleksibel te quajtur kateter ne vagine, permes qafes se mitres dhe ne miter.
 • Nje shiringe qe permban nje ose me shume embrione te pezulluara ne nje sasi te vogel lengu eshte ngjitur ne fund te kateterit.
 • Duke perdorur shiringen, mjeku vendos embrionin ose embrionet ne mitren tuaj.

Nese eshte i suksesshem, nje embrion do te implantohet ne mukozen e mitres tuaj rreth gjashte deri ne 10 dite pas marrjes se vezes.

Pas procedures

Pas transferimit te embrionit, mund te rifilloni aktivitetet tuaja te zakonshme te perditshme. Megjithate, vezoret tuaja mund te jene ende te zmadhuara. Merrni parasysh shmangien e aktivitetit te fuqishem, i cili mund te shkaktoje siklet.

Efektet anesore tipike perfshijne:

 • Kalimi i nje sasie te vogel lengu te paster ose te pergjakshem menjehere pas procedures - per shkak te fshirjes se qafes se mitres perpara transferimit te embrionit
 • Ndjeshmeri e gjirit per shkak te niveleve te larta te estrogjenit
 • Fryrje e lehte
 • Ngerce te lehta
 • Kapsllek

Nese keni dhimbje te moderuar ose te forte pas transferimit te embrionit, kontaktoni mjekun tuaj. Ai ose ajo do t'ju vleresoje per komplikime te tilla si infeksioni, perdredhja e nje vezore (perdredhje ovariane) dhe sindroma e rende e hiperstimulimit te vezoreve.

Rezultatet

Rreth 12 dite deri ne dy jave pas marrjes se vezes, mjeku juaj do te testoje nje moster te gjakut per te zbuluar nese jeni shtatzene.

 • Nese jeni shtatzene, mjeku juaj do t'ju referoje tek nje obsteter ose nje specialist tjeter i shtatzenise per kujdesin para lindjes.
 • Nese nuk jeni shtatzene, do te ndaloni marrjen e progesteronit dhe ka te ngjare te keni menstruacione brenda nje jave. Nese nuk ju vijne periodat ose keni gjakderdhje te pazakonte, kontaktoni mjekun tuaj. Nese jeni te interesuar te provoni nje cikel tjeter te fekondimit in vitro (IVF), mjeku juaj mund te sugjeroje hapa qe mund te ndermerrni per te permiresuar shanset tuaja per te mbetur shtatzene permes IVF .
 • Shanset per te lindur nje femije te shendetshem pas perdorimit te IVF varen nga faktore te ndryshem, duke perfshire:

 • Mosha e nenes. Sa me i ri te jeni, aq me shume ka gjasa qe te mbeteni shtatzene dhe te lindni nje femije te shendetshem duke perdorur vezet tuaja gjate IVF . Grate e moshes 41 vjec e lart shpesh keshillohen te marrin ne konsiderate perdorimin e vezeve te donatoreve gjate IVF per te rritur shanset per sukses.
 • Statusi i embrionit. Transferimi i embrioneve qe jane me te zhvilluar shoqerohet me norma me te larta shtatzenie krahasuar me embrionet me pak te zhvilluara (dita e dyte ose e trete). Megjithate, jo te gjitha embrionet i mbijetojne procesit te zhvillimit. Bisedoni me mjekun ose ofruesin tjeter te kujdesit per situaten tuaj specifike.
 • Historia riprodhuese. Grate qe kane lindur me pare kane me shume gjasa te jene ne gjendje te mbeten shtatzene duke perdorur IVF sesa grate qe nuk kane lindur kurre. Normat e suksesit jane me te uleta per grate qe kane perdorur me pare IVF disa here, por nuk kane mbetur shtatzene.
 • Shkaku i infertilitetit. Te kesh nje furnizim normal me veze rrit shanset per te mbetur shtatzene duke perdorur IVF . Grate qe kane endometrioze te rende kane me pak gjasa te jene ne gjendje te mbeten shtatzene duke perdorur IVF sesa grate qe kane infertilitet te pashpjegueshem.
 • Faktoret e stilit te jeteses. Grate qe pine duhan zakonisht kane me pak veze te marra gjate IVF dhe mund te abortojne me shpesh. Pirja e duhanit mund te ule mundesine e nje gruaje per sukses duke perdorur IVF me 50%. Obeziteti mund te ule shanset per te mbetur shtatzene dhe per te lindur femije. Perdorimi i alkoolit, drogave rekreative, kafeina e tepert dhe medikamente te caktuara gjithashtu mund te jene te demshme.

Bisedoni me mjekun tone profesionist ne spitalin Trita per cdo faktor qe vlen per ju dhe se si mund te ndikojne ne shanset tuaja per nje shtatzeni te suksesshme.