Sherbimet Mjeksore

ONKOLOGJIA

Onkologjia eshte nje dege e mjekesise qe merret me studimin, trajtimin, diagnostikimin dhe parandalimin e kancerit.

Cardiovascular Picture

Onkologjia merret me:

 • Diagnoza e cdo kanceri tek nje person (patologji)
 • Terapia (p.sh. kirurgji, kimioterapi, radioterapi dhe modalitete te tjera)
 • Ndjekja e pacienteve me kancer pas trajtimit te suksesshem
 • Kujdesi paliativ i pacienteve me tumore malinje terminale
 • Pyetjet etike rreth kujdesit ndaj kancerit
 • Perpjekjet per depistim:
 • te popullatave, ose
 • te te afermve te pacienteve (ne llojet e kancerit qe mendohet se kane baze trashegimore, si kanceri i gjirit )

Diagnoza

Historite mjekesore mbeten nje mjet i rendesishem shqyrtimi: karakteri i ankesave dhe simptomave jospecifike (si lodhja, humbja e peshes, [3] anemia e pashpjegueshme, [4] ethe me origjine te panjohur, fenomene paraneoplazike dhe shenja te tjera) mund te kerkojne hetime te metejshme per malinje. Here pas here, nje ekzaminim fizik mund te gjeje vendndodhjen e nje tumori malinj .

Metodat diagnostikuese perfshijne:

 • Biopsi ose rezeksion; keto jane metoda me te cilat mund te hiqen pjeserisht ose teresisht rritjet e dyshimta neoplazike dhe te vleresohen nga nje patolog per te percaktuar malinjitetin. Ky eshte aktualisht standardi i arte per diagnozen e kancerit dhe eshte thelbesor ne drejtimin e hapit te ardhshem ne menaxhim (mbikeqyrje aktive, kirurgji, terapi rrezatimi, kimioterapi ose nje kombinim i tyre)
 • Endoskopia, e siperme ose e poshtme gastrointestinale, cistoskopia, bronkoskopia ose nasendoskopia; per te lokalizuar zonat e dyshimta per malinje dhe biopsi kur eshte e nevojshme.
 • Rrezet X, skanimi CT, skanimi MRI, ultratingulli dhe teknika te tjera radiologjike per te lokalizuar dhe drejtuar biopsine.
 • Scintigrafia, tomografia e kompjuterizuar me emetim te vetem foton (SPECT), tomografia me emetim pozitron (PET) dhe metoda te tjera te mjekesise berthamore per te identifikuar zonat e dyshimta per malinje.
 • Testet e gjakut, duke perfshire shenuesit e tumorit, te cilet mund te rrisin dyshimin per lloje te caktuara te kancerit.

Pervec diagnozave, keto modalitete (vecanerisht imazheria me skanim CT ) perdoren shpesh per te percaktuar funksionueshmerine, dmth nese eshte e mundur kirurgjikale te hiqet nje tumor ne teresi. Aktualisht, nje diagnoze e indeve (nga nje biopsi ) nga nje patolog eshte thelbesor per klasifikimin e duhur te kancerit dhe per te udhehequr hapin tjeter te trajtimit. Ne raste jashtezakonisht te rralla kur kjo nuk eshte e mundur, "terapia empirike" (pa nje diagnoze te sakte) mund te merret ne konsiderate, bazuar ne provat e disponueshme (p.sh. historia, rrezet x dhe skanimet). Ne raste shume te rralla, gjendet nje gunge metastatike ose nyje limfatike patologjike (zakonisht ne qafe) per te cilen nuk mund te gjendet nje tumor primar. Megjithate, shenuesit imunohistokimike shpesh japin nje tregues te forte te malinjitetit primar. Kjo situate quhet " malinjiteti i paresor i panjohur ", dhe perseri, trajtimi eshte empirik bazuar ne pervojen e kaluar te origjines me te mundshme.

Terapia

Ne varesi te kancerit te identifikuar, ne ate kohe do te administrohet kujdesi pasues dhe paliativ. Disa crregullime (te tilla si ALL ose AML ) do te kerkojne pranim te menjehershem dhe kimioterapi, ndersa te tjerat do te ndiqen me ekzaminim te rregullt fizik dhe analiza gjaku . Shpesh, operacioni tentohet per te hequr teresisht nje tumor . Kjo eshte e realizueshme vetem kur ekziston nje fare sigurie se tumori ne fakt mund te hiqet. Kur eshte e sigurt se do te mbeten pjese, operacioni kurativ eshte shpesh i pamundur, p.sh. kur ka metastaza, Here pas here, kur tumori ka pushtuar nje strukture qe nuk mund te operohet pa rrezikuar jeten e pacientit. Here pas here operacioni mund te permiresoje mbijetesen edhe nese jo te gjithe indet e tumorit jane hequr; procedura eshte referuar si "debulking" (dmth. zvogelimi i sasise se pergjithshme te indit tumoral). Kirurgjia perdoret gjithashtu per paliativintrajtimi i disa prej kancereve, p.sh. per te lehtesuar obstruksionin biliar, ose per te lehtesuar problemet qe lidhen me disa tumore cerebrale. Rreziqet e operacionit duhet te peshohen kundrejt perfitimeve. Kimioterapia dhe radioterapia perdoren si terapi radikale e linjes se pare ne nje sere semundjesh malinje. Ato perdoren edhe per terapi ndihmese, dmth kur tumori makroskopik tashme eshte hequr plotesisht ne menyre kirurgjikale, por ekziston nje rrezik i arsyeshem statistikor qe ai te perseritet. Kimioterapia dhe radioterapia perdoren zakonisht per qetesim, ku semundja eshte qartesisht e pasherueshme: ne kete situate synohet permiresimi i cilesise se jetes dhe zgjatja e saj. Manipulimi i hormoneve eshte vertetuar mire, vecanerisht ne trajtimin e kancerit te gjirit dhe prostates. Aktualisht ka nje zgjerim te shpejte ne perdorimin e trajtimeve me antitrupa monoklonale, vecanerisht per limfomen ( Rituximab ) dhe kancerin e gjirit ( Trastuzumab ). Vaksina dhe imunoterapite e tjera jane objekt i nje kerkimi intensiv.

Kujdesi paliativ

Perafersisht 50% e te gjitha rasteve te kancerit ne boten perendimore mund te trajtohen deri ne falje me trajtim radikal. Per pacientet pediatrike, ky numer eshte shume me i larte. Nje numer i madh i pacienteve me kancer do te vdesin nga semundja dhe nje pjese e konsiderueshme e pacienteve me kancer te pasherueshem do te vdesin nga shkaqe te tjera. Mund te kete probleme te vazhdueshme me kontrollin e simptomave te lidhura me kancerin progresiv, si dhe me trajtimin e semundjes. Keto probleme mund te perfshijne dhimbje, te perziera, anoreksi, lodhje, palevizshmeri dhe depresion . Jo te gjitha ceshtjet jane rreptesisht fizike: dinjiteti personal mund te cenohet. ceshtjet morale dhe shpirterore jane gjithashtu te rendesishme. Ndersa shume nga keto probleme jane ne kompetencen e onkologut, kujdesi paliativ eshte pjekur ne nje specialitet te vecante, te lidhur ngushte per te trajtuar problemet qe lidhen me semundjen e avancuar. Kujdesi paliativ eshte nje pjese thelbesore e ekipit multidisiplinar te kujdesit ndaj kancerit. Sherbimet e kujdesit paliativ mund te jene me pak te bazuara ne spital sesa ne onkologji, me infermiere dhe mjeke qe jane ne gjendje te vizitojne pacientin ne shtepi.

Specialitete

Kater ndarjet kryesore:

 • Onkologjia mjekesore: fokusohet ne trajtimin e kancerit me kimioterapi, terapi te synuar, imunoterapi dhe terapi hormonale .
 • Onkologjia kirurgjikale: fokusohet ne trajtimin e kancerit me kirurgji.
 • Onkologjia e rrezatimit: fokusohet ne trajtimin e kancerit me rrezatim.
 • Onkologjia klinike: fokusohet ne trajtimin e kancerit si me terapi sistemike ashtu edhe me rrezatim.

Nenspecialitetet ne Onkologji:

 • Neuro-onkologjia: fokusohet ne kanceret e trurit.
 • Onkologjia okulare: fokusohet ne kanceret e syrit.
 • Onkologjia e kokes dhe qafes: fokusohet ne kanceret e kavitetit oral, zgavres se hundes, orofaringut, hipofaringut dhe laringut.
 • Onkologjia torakale: fokusohet ne kanceret e mushkerive, mediastinumit, ezofagut dhe pleures.
 • Onkologjia e gjirit: fokusohet ne kanceret e gjirit.
 • Onkologjia gastrointestinale: fokusohet ne kanceret e stomakut, zorres se trashe, rektumit, kanalit anal, melcise, fshikezes se temthit, pankreasit.
 • Onkologjia e kockave dhe muskuloskeletore: fokusohet ne kanceret e eshtrave dhe indeve te buta.
 • Onkologjia dermatologjike: fokusohet ne trajtimin mjekesor dhe kirurgjik te kancerit te lekures, flokeve, gjendres se djerses dhe thonjve
 • Onkologjia gjenitourinar: fokusohet ne kanceret e sistemit gjenital dhe urinar.
 • Onkologjia gjinekologjike: fokusohet ne kanceret e sistemit riprodhues te femres.
 • Onkologjia pediatrike: merret me trajtimin e kancerit tek femijet.
 • Onkologjia e adoleshenteve dhe te rinjve (AYA) .
 • Hemato onkologjia: fokusohet ne kanceret e gjakut dhe transplantimin e qelizave staminale.
 • Onkologjia parandaluese: fokusohet ne epidemiologjine dhe parandalimin e kancerit.
 • Onkologjia Geriatrike: fokusohet ne kanceret ne popullaten e moshuar.
 • Dhimbja dhe onkologjia paliative: fokusohet ne trajtimin e kancerit ne fazen perfundimtare per te ndihmuar ne zbutjen e dhimbjes dhe vuajtjes.
 • Onkologjia molekulare: fokusohet ne metodat e diagnostikimit molekular ne onkologji.
 • Onkologjia e mjekesise berthamore: fokusohet ne diagnostikimin dhe trajtimin e kancerit me radiofarmaceutike.
 • Psiko-onkologjia: fokusohet ne ceshtjet psikosociale ne diagnostikimin dhe trajtimin e pacienteve me kancer.