Sherbimet Mjeksore

RHEUMATOLOGJIA

Nje reumatolog eshte nje internist i cili ka marre trajnime te metejshme ne diagnostikimin (zbulimin) dhe trajtimin e semundjeve qe prekin muskujt, kockat, nyjet, ligamentet dhe tendinat. Keto semundje mund te shkaktojne dhimbje, enjtje, ngurtesi dhe potencialisht te shkaktojne deformime te kyceve. Nje fjale e modes se vjeter per keto probleme eshte "reumatizem". Prandaj, nje "reumatolog" eshte mjeku qe trajton reumatizmen.

Cardiovascular Picture

RHEUMATOLOGJIA

Reumatologet trajtojne gjithashtu nje grup semundjesh te quajtura "semundje autoimune sistemike". Terma te tjere qe mund te degjoni ose lexoni qe nenkuptojne njesoj si semundjet autoimune sistemike jane "semundjet vaskulare te kolagjenit" dhe "semundjet e indit lidhes". Ky eshte nje grup semundjesh ku sistemi imunitar i nje personi sulmon trupin e vete personit. Kjo perfundon duke shkaktuar inflamacion ne zonat e trupit ku nuk eshte e nevojshme, duke shkaktuar probleme te tilla si dhimbje, enjtje dhe demtim te organeve. Keto semundje mund te prekin cdo pjese te trupit, duke perfshire syte, lekuren, nervat, veshkat, mushkerite, zemren dhe organet e tjera te brendshme. Te gjitha semundjet autoimune sistemike mund te shkaktojne inflamacion te kyceve, ose artrit. Prandaj, reumatologet konsiderohen eksperte ne trajtimin e ketij grupi te crregullimeve. Disa shembuj te semundjeve sistemike autoimune perfshijneartriti reumatoid, lupus eritematoz sistemik, semundja e Sjögren, skleroderma, polimioziti dhe vaskuliti . Megjithate, ekzistojne me shume se 100 lloje te ndryshme te artritit dhe gjendjeve muskuloskeletore. Shume reumatologe kryejne gjithashtu kerkime per te kerkuar shkaqet dhe trajtime me te mira per semundjet reumatizmale. Ndersa roli i nje kirurgu ortoped eshte te kryeje operacione ne kocka dhe nyje (sistemi musculoskeletal), qellimi i reumatologut eshte te diagnostikoje se cfare lloj semundjeje muskuloskeletore ka nje person dhe ta trajtoje ate duke perdorur metoda jokirurgjikale.

Kur duhet te vizitoj nje reumatolog?

Shumica e te gjitheve perjetojne here pas here dhimbje te muskujve, kockave ose kyceve. Kur dhimbja nuk zgjidhet sic pritej, mund te nevojitet vleresim shtese. Ne menyre tipike, nje kujdes paresor, kujdes urgjent ose nje ofrues i dhomes se urgjences (mjek, mjek infermiere ose ndihmes mjeku) shihet per vleresimin e pare. Nese ka nje shqetesim per nje gjendje reumatike themelore, ai/ajo mund t'ju referoje ne reumatologji per vleresim. Here pas here, ofrues te tjere te kujdesit shendetesor si terapiste fizike, terapiste profesioniste, kiropraktore, kirurge ortopede ose specialiste te tjere mjekesore mund t'ju rekomandojne te shihni nje reumatolog.

Ju duhet te konsideroni te vizitoni nje reumatolog me heret nese keni te aferm me nje semundje autoimune ose reumatike (pasi keto kushte shpesh ndodhin ne familje) ose nese simptomat perkeqesohen ndjeshem gjate nje periudhe te shkurter. Disa nga shenjat dhe simptomat mund te permiresohen ose te zgjidhen perkohesisht kur trajtohen fillimisht, por ato here pas here mund te perseriten pasi te keni nderprere trajtimin. Nese simptomat vazhdojne te kthehen, mund te nevojitet nje vleresim reumatologjik.

Demtimi i kyceve mund te ndodhe ne disa semundje reumatike. Prandaj, eshte thelbesore te vizitoni nje reumatolog sa me shpejt se me vone. Ne shume semundje, si artriti reumatoid dhe artriti psoriatik, diagnostikimi dhe trajtimi me i shpejte mund te parandaloje demtimin e perhershem te kyceve. Ky demtim nuk mund te kthehet gjithmone me trajtim dhe mund te jete i perhershem. Mos e vononi vleresimin e duhur.

cfare duhet te pres nga vizita ime ne reumatologji?

Semundjet reumatizmale ndonjehere jane komplekse dhe sfiduese per t'u diagnostikuar. Pra, nje reumatolog do te mbledhe nje histori te plote mjekesore dhe do te kryeje nje ekzaminim fizik per te kerkuar shenja dhe simptoma qe mund te japin te dhena per shkakun e problemit. Historia juaj familjare mund te jete e dobishme ne diagnostikimin e semundjeve reumatizmale. Reumatologu juaj do te deshiroje te dije sa me shume per historine tuaj familjare.

Mjeku reumatolog do te shqyrtoje rezultatet e cdo testi paraprak. Mjeku reumatolog mund te urdheroje teste shtese laboratorike, studime imazherike (rrezet X, ultratinguj, CT skanim, MRI) ose teste te tjera per te vleresuar te dhena te mundshme shtese per shkakun e mundshem te problemit tuaj muskuloskeletor.

Te gjitha keto rezultate do te kombinohen per te percaktuar burimin e simptomave te pacientit dhe per te zhvilluar nje plan trajtimi te personalizuar . Rekomandimet e trajtimit mund te perfshijne medikamente, referim ne terapi fizike ose profesionale, referim te specialiste te tjere ose per te kryer injeksione ne nyje/tendon. Disa semundje reumatike mund te jene sfiduese per t'u diagnostikuar dhe mund te kerkojne disa vizita me reumatologun tuaj.

Gjate takimeve pasuese, mjeket reumatologe mund te trajtojne gjendjet qe perseriten ose te flasin me pacientet rreth ilaceve, mekanizmave te perballimit, teknikave per parandalimin e paaftesise ose rifitimin e funksionit dhe menyrat per te permiresuar cilesine e jetes se tyre.

cfare duhet te sjell ne viziten time te pare ne reumatologji?

Ju lutemi sillni sa vijon ne viziten tuaj te pare ne reumatologji:

 • cdo test laboratoik i meparshem, rezultatet e testeve me rreze X / ultratinguj / MRI dhe shenimet e mjekeve per shqyrtim. Mos supozoni se mjeku juaj referues do t'ju dergoje te dhenat tuaja mjekesore. eshte jetike qe te siguroheni qe mjeku reumatolog te kete sa me shume informacion ne viziten tuaj te pare.
 • Nje liste e perditesuar e barnave me dozat specifike qe po merrni (perfshi nje liste me medikamente qe keni provuar tashme per te reduktuar dyfishimin e trajtimeve te meparshme).
 • Nje liste e alergjive dhe intolerancave ndaj ilaceve.
 • Historia juaj familjare, duke perfshire cdo te aferm te njohur me semundje reumatologjike/autoimune. Zbuloni dhe renditni te gjitha aspektet e historise familjare, pavaresisht se sa e parendesishme mund te jete.
 • Nje liste e te gjitha problemeve te meparshme mjekesore, operacioneve, historise se udhetimit, zakoneve te gjumit, dietes, stervitjes dhe historise sociale (per shembull, arsimimi, profesioni, sportet dhe perdorimi i drogave te paligjshme).

Semundjet

Semundjet e diagnostikuara ose te menaxhuara nga reumatologet perfshijne:

 • Osteoartriti
 • Arthropatite inflamatore
 • Artrit rheumatoid
 • Spondiloartropatite
 • Spondiliti ankiloz
 • Artriti reaktiv ( artropati reaktive )
 • Artropatia psoriatike
 • Artropatia enteropatike
 • Artriti Idiopatik Juvenil (JIA)
 • Artropatite kristalore: perdhes, pseudogout
 • Artriti septik

Kushtet sistemike dhe semundjet e indit lidhor

 • Lupus
 • Sindroma Ehlers-Danlos
 • sindromi Sjögren
 • Skleroderma (skleroza sistemike)
 • Polimioziti
 • Dermatomioziti
 • Polimialgjia reumatike
 • Semundja e perzier e indit lidhor
 • Polikondriti recidivues
 • Semundja Still me fillimin e te rriturve
 • Sarkoidoza
 • Fibromialgjia
 • Sindroma e dhimbjes miofasciale
 • Vaskuliti
 • Poliangjiiti mikroskopik
 • Granulomatoza eozinofilike me poliangit
 • Granulomatoza me poliangit
 • Polyarteriti nodoze
 • Purpura Henoch–Schönlein
 • Semundja e serumit
 • Arteriti me qeliza gjigante, arteriti temporal
 • Arteriti i Takayasu
 • Semundja e Behcet
 • Semundja Kawasaki (sindroma e nyjeve limfatike mukokutane)
 • Tromboangiti obliterans
 • Sindromat e etheve periodike te trasheguara

Reumatizmi i indeve te buta

Semundjet dhe lezionet lokale qe prekin nyjet dhe strukturat rreth nyjeve duke perfshire tendinat, kapsulat e ligamenteve, bursat, frakturat e stresit, muskujt, bllokimin e nervave, lezionet vaskulare dhe ganglionet . Per shembull:

 • Dhimbja e mesit
 • Berryl tenisti
 • Berryl lojtar golfi
 • Bursiti Olecranon

Diagnoza

Ekzaminim fizik

Me poshte jane shembuj te metodave te diagnostikimit qe mund te kryhen ne nje ekzaminim fizik normal.

 • Testi i Schober teston perkuljen e pjeses se poshtme te shpines .
 • Inspektim i shumefishte i perbashket
 • Ekzaminimi muskuloskeletor
 • Ekzaminimi Screening Musculoskeletal (SMSE) - nje vleresim i shpejte i struktures dhe funksionit
 • Ekzaminimi i pergjithshem muskuloskeletor (GMSE) - nje vleresim gjitheperfshires i inflamacionit te kyceve
 • Provimi Rajonal Musculoskeletal (RMSE) - vleresime te fokusuara te struktures, funksionit dhe inflamacionit te kombinuara me testime speciale

E specializuar

 • Testet laboratorike (p.sh. shkalla e sedimentimit te eritrociteve, faktori reumatoid, anti-CCP ( antitrupi i proteines kunder citrulinuar ), ANA (Antitrupat kunder berthames )
 • Rrezet X, ultratinguj dhe metoda te tjera imazherike te kyceve te prekura
 • Citopatologjia dhe patologjia kimike e lengjeve te aspiruara nga kycet e prekura (p.sh. per te bere dallimin midis artritit septik dhe perdhes )

Mjekimi

Shumica e semundjeve reumatizmale trajtohen me analgjezik, NSAID (ilace anti-inflamatore josteroidale), steroide (ne raste te renda), DMARD (barna antireumatike modifikuese te semundjes), antitrupa monoklonale, te tilla si infliximab dhe adalimumab, frenues TNF, dhe metaxreot . artriti reumatoid i moderuar deri ne te rende . Agjenti biologjik rituximab (terapia kunder qelizave B) tani eshte licencuar per perdorim ne artritin reumatoid refraktar. Fizioterapieshte jetike ne trajtimin e shume crregullimeve reumatologjike. Terapia profesionale mund t'i ndihmoje pacientet te gjejne menyra alternative per levizjet e zakonshme qe perndryshe do te kufizoheshin nga semundja e tyre. Pacientet me artrit reumatoid shpesh kane nevoje per nje qasje ekipore afatgjate, te koordinuar dhe multidisiplinare ndaj menaxhimit te pacienteve individuale. Trajtimi shpesh pershtatet sipas nevojave individuale te secilit pacient, i cili gjithashtu varet nga pergjigja dhe toleranca e medikamenteve. Duke filluar nga vitet 2000, inkorporimi i biofarmaceutikeve (qe perfshijne frenuesit e TNF-alfa, interleukinat e caktuara dhe shtegun e sinjalizimit JAK-STAT ) ne standardet e kujdesit eshte nje nga zhvillimet kryesore ne reumatologjine moderne.

Reumakirurgjia

Reumakirurgjia (ose kirurgjia reumatoidale) eshte nje nenfushe e ortopedise qe merret me trajtimin kirurgjik te pacienteve me semundje reumatizmale . Qellimi i nderhyrjeve eshte te kufizoje aktivitetin e semundjes, te qetesoje dhimbjen dhe te permiresoje funksionin.
Nderhyrjet reumakirurgjike mund te ndahen ne dy grupe. Njera eshte sinovektomia e hershme, domethene heqja e sinovise se inflamuar per te parandaluar perhapjen dhe per te ndaluar shkaterrimin. Grupi tjeter eshte e ashtuquajtura nderhyrje korrigjuese, pra nje nderhyrje qe behet pasi ka ndodhur shkaterrimi. Nder nderhyrjet korrigjuese jane zevendesimet e kyceve, heqja e fragmenteve te lirshme te kockave ose kercit, dhe nje sere nderhyrjesh qe synojne ripozicionimin dhe/ose stabilizimin e nyjeve, te tilla si artrodeza .