Sherbimet Mjeksore

Kardiologjia

Departamenti i Kardiologjise ne spitalin Trita eshte nje nga objektet me te reja dhe inovative te kardiologjise ne Shqiperi, duke ofruar kujdes te jashtezakonshem per pacientet me nje ekip profesionistesh shume te kualifikuar, te afte dhe te perkushtuar, nga nen-specialitete te ndryshme kardiake.

Cardiovascular Picture

Rreth Nesh

Kardiologjia eshte specialiteti qe merret me diagnostikimin e anomalive dhe semundjeve te zemres.

Kardiologet jane specialiste ne semundjet e zemres. Pjesa me e madhe e semundjes se zemres qe trajtohet eshte semundja e arterieve koronare p.sh. angina pectoris. Rendesi ka dhe menyra si trajtohen ritmet jonormale te zemres, presioni i larte i gjakut dhe disa gjendje me te rralla.

Kardiologet trajtojne semundjet e zemres me medikamente (ilace). Reparti i Kardiologjise ne spitalin Trita kryen te gjitha procedurat diagnostike kardiake joinvazive.

SHERBIMET TONA

Elektrokardiografi EKG

Nje elektrokardiograf (ose EKG sic quhet zakonisht) eshte nje mates i aktivitetit elektrik te zemres suaj. Tekniku do te vendose dhjete elektroda ne krahet, kembet dhe gjoksin tuaj dhe telat jane ngjitur ne keto elektroda per te marre matjen. Ky test eshte plotesisht pa dhimbje dhe do te duhen afersisht pese minuta per t'u kryer, megjithese mund te kete nje pritje te vogel ne varesi te asaj se sa i zene eshte departamenti ne kohen e vizites suaj. Nese tekniku vendos se eshte e nevojshme qe ju te shihni nje mjek pas kryerjes se EKG-se, mund te duhet te lihet nje takim me mjekun specialist kardiolog per interpretimin dhe keshillat e nevojshme ne baze te pergjigjes se EKG-se tuaj.Monitorimi i Holterit

Monitori holter eshte nje monitor njezet e kater ore per zemren tuaj. Ju do te duhet te shkoni ne departament ne mengjesin e takimit tuaj per te vendosur monitorin dhe monitori do te duhet te kthehet te nesermen para ores 10:00. Nese per ndonje arsye mund te keni veshtiresi ne kthimin e monitorit diten tjeter, ju lutemi informoni teknikun perpara se te montohet pasi mund te duhet te organizohet nje takim i ri. Monitori duhet te mbahet gjate dites dhe nates per 24 {njezet e kater} ore, dhe ne do t'ju japim nje ditar per te plotesuar nese keni ndonje simptome.

Problemet me zemren


Monitoret e aktivizuar nga pacienti

Nje monitor i aktivizuar nga pacienti eshte nje monitor qe mbahet per shtate dite. Mund ta aktivizoni monitorin kur jeni te vetedijshem per simptomat tuaja. Keta monitore jane krijuar per t'u perdorur nga paciente qe i perjetojne simptomat e tyre vetem ne menyre te parregullt dhe mund te mos i regjistrojne ato ne nje nga njezet e kater monitoret. Monitori do te perdoret dite e nate per shtate dite, por duhet te hiqet per banje dhe dush.Testi i stresit per ushtrime

Nje test stresi ushtrimesh eshte krijuar per te testuar performancen e zemres suaj duke vendosur nje ngarkese pune ne zemren tuaj. Kjo behet duke ju kerkuar te ecni ne nje tapet levizes. Gjate gjithe kohes EKG-ja juaj dhe presioni i gjakut do te monitorohen ne menyre qe te jeni plotesisht te sigurt gjate kryerjes se testit. Ky test do te siguroje qe oksigjenimi merret i mjaftueshem ne te gjithe muskulin tuaj te zemres kur e vendosni ate nen presionin e stervitjes.eshte e rendesishme qe te qendroni ne tapet sa me gjate qe te jete e mundur, pasi sa me gjate te qendroni ne pune aq me shume informacion do te merret nga testi. Nese keni ndonje dhimbje gjoksi, gulcim, marramendje ose ndonje simptome tjeter, njoftoni menjehere teknikun dhe mjekun e pranishem. eshte e nevojshme qe ju te vishni veshje te lirshme te rehatshme dhe kepuce te rehatshme per ecje per kete test. Ndonjehere mund te jete e nevojshme qe ju te ndaloni disa nga medikamentet tuaja perpara se te beni kete test, prandaj ju lutemi bisedoni ose me mjekun qe urdheron testin ose me teknikun qe ju ka caktuar takimin.Ekokardiogramet trans torakale

Nje ekokardiogram eshte testi me ultratinguj ne zemren tuaj. Kjo do te thote se tekniku do te duhet te vendose sonden ne gjoks per te bere fotografite. Ai i mundeson teknikut te vleresoje funksionin e muskujve te zemres dhe valvulave. Ky test eshte plotesisht pa dhimbje dhe do te marre rreth gjysme ore per te perfunduar. Ndonjehere mund te kete nje vonese te vogel.Ekokardiograma trans-ezofageale

Nese mjeku juaj ka urdheruar nje ekokardiograme trans-ezofageale, me siguri do te keni kryer tashme nje ekokardiogram transtorakale. Mjeket nuk mendonin se kjo ekokardiogram u jepte atyre informacionin e duhur dhe do te donin te benin nje eko trans-ezofageale per te marre informacion me te sakte

Testi do te perfshije nje sonde qe kalon ne fyt ne ezofag, nga ketu mund te merren fotografi te sakta te zemres suaj. Per t'u pergatitur per kete nje sprej anestezik lokal do t'ju administrohet ne pjesen e pasme te fytit tuaj per ta mpire ate. Ju gjithashtu do t'ju jepet qetesues permes nje linje intravenoze per t'ju bere te pergjumur ndersa testi eshte bere paraprakisht.

Per kete test eshte thelbesore te mos ushqeheni nga mesnata e nje nate me pare dhe qe te shoqeroheni nga dikush qe mund t'ju coje ne shtepi me pas, pasi duhet pak kohe qe qetesimi te kaloje. Nese dikush nuk ju shoqeron, testi nuk do te kryhet.

eshte gjithashtu e rendesishme te njoftoni mjekun ose teknikun nese keni pasur ndonje operacion te kryer ne fyt, ezofag ose stomak ne te kaluaren ose nese keni veshtiresi ne gelltitje ose nese keni ndonje histori gjakderdhjeje ne stomak pasi kjo mund te coje per anulimin e testit. Ky test mund te zgjase rreth gjysme ore per t'u kryer. eshte gjithashtu e rendesishme te njoftoni mjekun dhe teknikun nese keni ndonje proteze, pasi ato do te duhet te hiqen.

Problemet me zemre


Ekokardiograma e stresit te dobutamines

Nese mjeku juaj ka urdheruar nje jehone stresi te dobutamines, kjo eshte per shkak se ju ose nuk keni qene ne gjendje te beni nje test ushtrimesh ose testi i stervitjes qe keni bere ishte joperfundimtar. Gjate ketij testi, nje ilac i quajtur dobutamine do te administrohet permes nje linje intravenoze ne krahun tuaj dhe fotografite me ultratinguj do te merren ne zemren tuaj duke perdorur aparatin e ekokardiogramit. Dobutamina eshte nje ilac qe eshte krijuar per te pershpejtuar rrahjet e zemres sikur te jeni duke ushtruar.

Ju mund te ndiheni te perziera, marramendje ose mund te keni gulcim, palpitacione ose dhimbje gjoksi gjate ketij testi. Arsyeja per kete eshte se ju jeni shtrire ndersa rrahjet tuaja te zemres po rriten. eshte e rendesishme qe te informoni mjekun dhe teknikun e pranishem nese keni ndonje nga keto ose ndonje simptome tjeter.

Per kete test nuk eshte e nevojshme agjerimi. Mund te hani nje mengjes ose dreke te lehte. eshte thelbesore qe te shoqeroheni nga dikush qe mund t'ju coje ne shtepi me pas ose, per sigurine tuaj, testi nuk do te kryhet. Ju mund te organizoni qe dikush t'ju marre kur te perfundoje testi nese kjo eshte me e lehte per ju.

Mund te jete gjithashtu e nevojshme te ndaloni disa nga medikamentet tuaja perpara ketij testi, keshtu qe ju lutemi flisni me mjekun qe urdheron testin ose me teknikun qe ju ka caktuar takimin.

Ky test mund te marre nje ore e gjysme deri ne nje ore per te perfunduar.