Sherbimet Mjeksore

EKOGRAFIA

Ekografia, ose ultrasonografia, eshte nje proçedure ekzaminuese jotraumatike, qe sherben per perftimin e imazheve te organeve dhe indeve trupore duke perdorur valet e zerit (ultratingujt). Gjate ketij ekzaminimi nuk perdoret asnje rreze X, pra nuk ka ekspozim ndaj rrezatimit. Ekografia eshte nje ekzaminim qe i sherben fushave te ndryshme mjekesore, dhe mbi te gjitha degeve te ndryshme te Mjekesise se brendshme (kryesisht Gastro-Enterologjise, Kardiologjise, Nefrologjise, Angiologjise), si dhe Gjinekologjise, Urologjise, Ortopedise dhe Kirurgjise.

ekografia

EKO ABDOMINALE

Ekografia e barkut eshte nje procedure joinvazive qe perdoret per te vleresuar organet dhe strukturat brenda barkut. Kjo perfshin melçine, fshikezen e temthit, pankreasin, kanalet biliare, shpretken dhe aorten abdominale. Ekografia e barkut lejon vizualizimin e shpejte te organeve dhe strukturave te barkut nga jashte trupit. Mund te ekzaminohen gjithashtu enet kryesore te gjakut si Vena cava inferiore apo Aorta abdominale.

Eko abdominale realizohet:

 • per te gjetur shkakun e dhimbjes se barkut,
 • per te diagnostikuar dhe monitoruar semundjet tumorale dhe kanceroze ose ascitin (grumbullimin e likidit ne hapsiren abdominale).
 • per te njohur shkakun e edemes se ndonje organi abdominal,
 • per te gjetur ndonje demtim pas aksidenteve,
 • per te pare guret ne fshikezen e temthit apo ne veshka
 • per te vertetuar shkakun e alterimit te analizave te gjakut, siç jane testet e melçise apo te veshkave.

EKO E TIROIDES

Ekografia e tiroides eshte menyra me e dobishme, me e sigurt dhe me kosto efektive per te paraqitur gjendren tiroide dhe patologjite e saj.

Ekografia e tiroides perdoret:

 • per te vleresuar noduset ose formacione te tjera te gjetura gjate ekzaminimit fizik
 • per te percaktuar nese nje enjtje ne qafe ka origjine nga gjendra tiroide apo nga strukturat ne afersi te saj
 • per te analizuar pamjen e noduseve te tiroides dhe per te percaktuar nese jane noduse beninje apo nese kane nevoje per biopsi
 • per te vertetuar nese noduset jane rritur me kalimin e kohes
 • per te udhehequr procedurat: biopsi me gjilpere, futja e nje kateteri ose pajisje tjeter kullimi

EKOGRAFIA E GJIRIT

Ekografia e gjirit eshte nje test imazherie qe perdor valet e zerit per te pare pjesen e brendshme te gjinjve. Ky test perdoret shpesh kur eshte pare nje ndryshim ne mamografi ose kur ndihet nje ndryshim, por nuk shfaqet ne mamografi.

Ultratingulli mund te perdoret:

 • Kur pacienti ka inde veçanerisht te dendura te gjirit. Nje mamografi mund te mos jete ne gjendje te shohe permes indeve.
 • Ne shtatzani ose ne laktacion. Mamografia perdor rrezatim, por ultratingulli jo. Kjo e ben ate me te sigurt per fetusin.
 • Per pacientet me te reja se 25 vjeç
 • Per te pare nyjet limfatike aty prane,
 • Dyshimi per keputje te implanteve te gjirit dhe perdoret per te dalluar rupturat intra-dhe ekstrakapsular.
 • Per te bere biopsine perkutane te gjirit te drejtuar me gjilpere
 • Ndjekja e pacienteve qe marrin kimioterapi neoadjuvante

EKOGRAFIA GJINEKOLOGJIKE

Nje ekografi gjinekologjike eshte nje test imazherie pa dhimbje dhe joinvazive qe perdor valet e zerit per te krijuar imazhe te strukturave te brendshme riprodhuese, duke perfshire vezoret, tubat fallopiane dhe mitren.

Arsyet e ekografise ne Obstetrike dhe Gjinekologj
Ekografia gjinekologjike perdoret shpesh per te gjetur shkaqet per:

 • Gjakderdhje anormale vaginale
 • Probleme me menstruacionet
 • Dhimbje ose parehati te legenit

Ekografia gjinekologjike perdoret per te diagnostikuar dhe vleresuar:

 • Shtatzani ektopike
 • Kistet e vezoreve
 • Infeksionet e legenit
 • Fibroidet
 • Kancerin i mitres dhe vezoreve
 • Masat e mitres
 • Monitorimi i folikulit ovarian gjate terapise se infertilitetit

EKOKARDIOGRAM

Ekokardiograma perdor vale zanore me frekuence te larte (ultratinguj) per te paraqitur zemren. Nje ekokardiogram mund te ndihmoje ne diagnostikimin dhe monitorimin e kushteve te caktuara te zemres duke kontrolluar strukturen e saj dhe enet e gjakut perreth, duke analizuar se si rrjedh gjaku neper to dhe duke vleresuar dhomat e pompimit te zemres.

Nje ekokardiogram mund te ndihmoje ne zbulimin e:

 • demtimit nga nje atak ne zemer – ku furnizimi me gjak ne zemer eshte bllokuar ne menyre te papritur
 • deshtimit te punes se zemres – ku zemra nuk arrin te pompoje mjaftueshem gjak neper trup me presionin e duhur
 • semundje kongjenitale te zemres - defekte te lindura qe ndikojne ne funksionimin normal te zemres
 • probleme me valvulat e zemres – probleme qe prekin valvulat qe kontrollojne rrjedhen e gjakut brenda zemres
 • kardiomiopatia – ku muret e zemres trashen ose zmadhohen
 • endokardit - nje infeksion ne mukozen e zemres qe demton valvulat e zemres

Nje ekokardiogram mund te ndihmoje gjithashtu mjeket te vendosin per trajtimin me te mire per keto kushte.

ELEKTROKARDIOGRAM

Nje elektrokardiogram regjistron sinjalet elektrike ne zemer. eshte nje ekzaminim pa dhimbje, joinvazive per te ndihmuar ne diagnostikimin e shume problemeve te zakonshme te zemres.

Elektrokardiograma perdoret per te zbuluar:

 • Ritmet e parregullta te zemres (aritmi)
 • Nese semundjet e arterieve koronare po shkaktojne dhimbje gjoksi ose arrest kardiak
 • Nese keni pasur nje arrest kardiak te meparshem
 • Sa mire funksionojne disa trajtime te semundjeve te zemres, si p.sh. stimuluesi kardiak

Ju mund te keni nevoje per nje EKG nese keni ndonje nga shenjat dhe simptomat e meposhtme:

 • Dhimbje gjoksi
 • Palpitacionet e zemres
 • Puls i shpejte
 • Frymemarrje e shkurter
 • Dobesi, lodhje ose renie ne aftesine per te ushtruar

KONSULTE KARDIOLOGJIKE

Konsultimi kardiologjik eshte procesi me i rendesishem i trajtimit mjekesor. eshte nje mundesi qe pacientet te diskutojne per problemet e tyre kardiake, ankesat aktuale, te kuptojne rreziqet dhe komplikimet dhe te adoptojne zakone te shendetshme jetese.

Gjate konsultimit kardiak, mjeku do te vleresoje historine e kaluar mjekesore dhe do te kryeje ekzaminim dhe teste te plota fizike per te vleresuar rrezikun e zhvillimit te semundjeve te zemres. Diagnoza e hershme mund te kete nje prognoze me te mire dhe te minimizoje komplikimet.

Perveç trajtimit medikal dhe metodave invazive, i kushtohet nje vemendje te veçante edhe edukimit te pacientit lidhur me parandalimin dhe trajtimin ne kohe te semundjeve kardiake duke organizuar fushata check up kardiak me paketa kardiologjie shume ekonomike dhe promovimin e tyre ne masen e gjere te popullates.

Disa nga testet diagnostike kardiake qe kryhen per te percaktuar semundjen e zemres perfshijne:

 • Angiografia kardiake
 • Ekokardiografia
 • Testimi i stresit
 • Elektrokardiograma (EKG)