Sherbimet Mjeksore

KIRURGJIA GJENERALE

Kirurgjia e pergjithshme eshte nje specialitet kirurgjik qe fokusohet ne kanalin ushqimor dhe permbajtjen e barkut duke perfshire ezofagun, stomakun, zorren e holle, zorren e trashe, melcine, pankreasin, fshikezen e temthit, apendiksin dhe kanalet biliare, dhe shpesh gjendren tiroide . Ato gjithashtu merren me semundjet qe perfshijne lekuren, gjirin, indet e buta, traumat, semundjet e arterieve periferike dheherniet dhe kryejne procedura endoskopike si gastroskopia, kolonoskopia dhe laparoskopia.

Cardiovascular Picture

KIRURGJIA GJENERALE

Kirurgjia e traumes

Ne shume pjese te botes duke perfshire Ameriken e Veriut, Australine dhe Mbreterine e Bashkuar, pergjegjesia e pergjithshme per kujdesin ndaj traumes bie nen kujdesin e kirurgjise se pergjithshme. Disa kirurge te pergjithshem marrin trajnim te avancuar ne kete fushe (me se shpeshti kujdesi kritik kirurgjik) dhe certifikim specialiteti i kujdesit kritik kirurgjik. Kirurget e pergjithshem duhet te jene ne gjendje te merren fillimisht me pothuajse cdo urgjence kirurgjikale. Shpesh, ata jane porti i pare i thirrjes per pacientet me semundje kritike ose te plagosur rende dhe duhet te kryejne nje sere procedurash per te stabilizuar paciente te tille, si torakostomia, krikotiroidotomia, fasciotomite e kompartmentit dhe laparotomia urgjente ose torakotomia .te stanch gjakderdhje. Ata gjithashtu thirren per te stafuar njesite e kujdesit intensiv kirurgjik ose njesite e kujdesit intensiv te traumes. [ citim i nevojshem ] Te gjithe kirurget e pergjithshem jane te trajnuar per kirurgji urgjente. Gjakderdhja, infeksionet, pengesat e zorreve dhe perforimet e organeve jane problemet kryesore me te cilat ato merren. Kolecistektomia, heqja kirurgjikale e fshikezes se temthit, eshte nje nga procedurat kirurgjikale me te zakonshme te kryera ne mbare boten. Kjo behet me se shpeshti ne menyre zgjedhore, por fshikeza e temthit mund te inflamohet ne menyre akute dhe te kerkoje nje operacion urgjent. Infeksionet dhe keputja e apendiksit dhe pengesat e zorres se holle jane urgjenca te tjera te zakonshme.

Kirurgji laparoskopike

Ky eshte nje specialitet relativisht i ri qe merret me teknikat e aksesit minimal duke perdorur kamera dhe instrumente te vogla te futura permes prerjeve 3 deri ne 15 mm. Kirurgjia robotike tani po evoluon nga ky koncept (shih me poshte). Me kete teknike mund te hiqen fshikezat e temthit, shtojcat dhe zorra e trashe. Herniet jane gjithashtu ne gjendje te riparohen ne menyre laparoskopike. Kirurgjia bariatrike mund te kryhet ne menyre laparoskopike dhe ka perfitime per te reduktuar komplikimet e plageve te pacientet obeze . Kirurget e pergjithshem qe trajnohen sot pritet te jene te afte ne procedurat laparoskopike.

Kirurgji kolorektal

Kirurget e pergjithshem trajtojne nje shumellojshmeri te gjere te semundjeve te medha dhe te vogla te zorres se trashe dhe rektalit, duke perfshire semundjet inflamatore te zorreve (si koliti ulceroz ose semundja e Crohn ), divertikuliti, kanceri i zorres se trashe dhe rektalit, gjakderdhja gastrointestinale dhe hemorroidet.

Kirurgjia e gjirit

Kirurget e pergjithshem kryejne shumicen e te gjitha operacioneve jo-estetike te gjirit nga lumpektomia deri te mastektomia, vecanerisht ne lidhje me vleresimin, diagnostikimin dhe trajtimin e kancerit te gjirit.

Kirurgjia vaskulare

Kirurget e pergjithshem mund te kryejne kirurgji vaskulare nese marrin trajnim te vecante dhe certifikim ne kirurgjine vaskulare. Perndryshe, keto procedura zakonisht kryhen nga specialiste te kirurgjise vaskulare. Megjithate, kirurget e pergjithshem jane ne gjendje te trajtojne crregullime te vogla vaskulare.

Kirurgji endokrine

Kirurget e pergjithshem jane trajnuar per te hequr te gjitha ose nje pjese te gjendres tiroide dhe paratiroide ne qafe dhe gjendrat mbiveshkore pak mbi cdo veshke ne bark. Ne shume komunitete, ata jane kirurgu i vetem i trajnuar per ta bere kete. Ne komunitetet qe kane nje numer subspecialistesh, kirurge te tjere subspecialiteti mund te marrin pergjegjesine per keto procedura.

Kirurgjia e transplantit

Pergjegjes per te gjitha aspektet e kujdesit para operacionit, operativ dhe pas operacionit te pacienteve te transplantuar te organeve te barkut. Organet e transplantuara perfshijne melcine, veshkat, pankreasin dhe me rralle zorren e holle.

Onkologjia kirurgjikale

Onkologu kirurgjik i referohet nje onkologu te pergjithshem kirurgjik (nje specialitet i nje kirurgu te pergjithshem), por onkologet kirurgjike torakale, gjinekologet e keshtu me radhe mund te konsiderohen te gjithe kirurge qe specializohen ne trajtimin e pacienteve me kancer. Rendesia e trajnimit te kirurgeve te cilet nen-specializohen ne kirurgjine e kancerit qendron ne prova, te mbeshtetura nga nje numer sprovash klinike, se rezultatet ne kujdesin e kancerit kirurgjikal jane te lidhura pozitivisht me vellimin e kirurgut (d.m.th., sa me shume raste kanceri te trajtoje nje kirurg, aq me i afte ai ose ajo behet, dhe pacientet e tij ose te saj perjetojne norma te permiresuara te mbijeteses si rezultat). Kjo eshte nje tjeter pike e diskutueshme, por pergjithesisht pranohet, madje edhe si arsye e shendoshe, qe nje kirurg qe kryen nje operacion te caktuar me shpesh, do te arrije rezultate superiore kur krahasohet me nje kirurg qe rralle kryen te njejten procedure.pankreatikoduodenektomia per kancerin e pankreasit dhe gastrektomia me limfadenektomine e zgjatur (D2) per kancerin e stomakut. Onkologjia kirurgjikale eshte pergjithesisht nje burse 2-vjecare pas perfundimit te rezidences se kirurgjise se pergjithshme (5-7 vjet).

Kirurgji kardiotorakale

Shumica e kirurgeve kardiotorakale ne SHBA (DO ose MD) se pari kryejne nje rezidence te kirurgjise se pergjithshme (zakonisht 5-7 vjet), e ndjekur nga nje burse per kirurgji kardiotorakale (zakonisht 2-3 vjet). Megjithate, programet e reja aktualisht ofrojne kirurgji kardiotorakale si rezidence (6-8 vjet).

Kirurgji pediatrike

Kirurgjia pediatrike eshte nje nenspecialitet i kirurgjise se pergjithshme. Kirurget pediater bejne operacione te pacientet nen moshen 18 vjec. Kirurgjia pediatrike eshte 5-7 vjet rezidence dhe nje burse 2-3 vjecare.

Tendencat

Ne vitet 2000, kirurgjia minimale invazive u be me e perhapur. Nje entuziazem i konsiderueshem eshte ndertuar rreth kirurgjise me ndihmen e roboteve (e njohur edhe si kirurgjia robotike ), pavaresisht mungeses se te dhenave qe sugjerojne se ka perfitime te rendesishme qe justifikojne koston e saj.

Kirurget e pergjithshem jane mjeke te specializuar ne procedurat kirurgjikale. Kirurgjia eshte cdo procedure qe ndryshon indet e trupit per te diagnostikuar ose trajtuar nje gjendje mjekesore. Nje kirurg i pergjithshem eshte pjese e nje ekipi kirurgjik qe perfshin gjithashtu nje anesteziolog, infermiere dhe teknike kirurgjikale. Ju do te flisni me kirurgun per proceduren para operacionit.

cfare ben nje kirurg i pergjithshem?

Disa operacione kerkojne kirurge qe jane te specializuar ne disa gjera, si kirurget e zemres (te zemres) ose neurokirurget (kirurget e trurit), por jo te gjithe. Kjo eshte arsyeja pse ka kirurge te pergjithshem. Nje kirurg i pergjithshem ka njohuri te specializuara per te gjithe procesin kirurgjik, qe nga vleresimi fillestar deri ne pergatitjen, proceduren dhe menaxhimin pas operacionit. Nje kirurg i pergjithshem i kupton te nente fushat themelore te kirurgjise, te cilat jane:

 • Trakti tretes
 • Barku dhe permbajtja e tij
 • Lekura dhe indet e buta, duke perfshire gjinjte
 • Koka dhe qafa,
 • Enet e gjakut dhe zemra
 • Sistemi endokrin (hormonet dhe gjendrat)
 • Trajtimi kirurgjik i kancerit
 • Menaxhimi kirurgjik i lendimeve traumatike
 • Kujdesi per pacientet me semundje kritike me nevoja kirurgjikale.

Sot, shumica e kirurgeve te pergjithshem jane te njohur me teknikat minimale invazive si laparoskopia. Operacionet laparoskopike perfshijne mjete shume me te vogla, duke perfshire kamerat e vogla qe lejojne kirurgun te shohe se cfare po ndodh brenda trupit tuaj. Keto instrumente te specializuara nenkuptojne se kirurgu mund te beje prerje shume me te vogla sesa do te bente me procedurat tradicionale. Kirurget e pergjithshem kane nje njohuri te gjere per shume semundje dhe gjendje te ndryshme. Ata do t'ju rekomandojne nese keni nevoje per kirurgji dhe cfare lloj operacioni do te ishte i pershtatshem. Kirurget e pergjithshem dine:

 • Struktura dhe funksioni i shendetshem i trupit
 • Si sherohen plaget
 • Si rrjedh gjak dhe mpikset
 • Si funksionon sistemi imunitar
 • Infeksionet dhe antibiotiket

Per shkak se nje kirurg i pergjithshem trajton nje shumellojshmeri te gjere njerezish dhe kushtesh, ata duhet te plotesojne nevojat unike.

Arsyet per te pare nje kirurg te pergjithshem

Pacientet vizitojne nje kirurg te pergjithshem ne nje sere rrethanash. Ketu jane disa nga me te zakonshmet.

Mjeku juaj rekomandon kirurgji
Nese mjeku juaj beson se trajtimet jokirurgjikale nuk do te jene te mjaftueshme, ju mund te merrni nje referim te nje kirurg i pergjithshem. Mund t'ju duhet te vizitoni nje kirurg kur trajtimet e tjera nuk kane funksionuar.

Ju jeni duke pasur nje urgjence mjekesore
Per shkak se kirurget e pergjithshem kane njohuri kaq te gjera, ata kryejne nje sere procedurash urgjente. Ju mund te shihni nje kirurg te pergjithshem nese keni apendiksit, hernie, gure ne temth ose edhe plage me arme zjarri.

cfare duhet te presesh me nje kirurg te pergjithshem

Kur vizitoni nje kirurg te pergjithshem, ai do t'ju vleresoje per t'u siguruar qe operacioni eshte opsioni i duhur per ju. Ata do te shpjegojne proceduren dhe do t'u pergjigjen pyetjeve tuaja ne lidhje me proceduren.

Kirurgu juaj do t'ju tregoje se si te pergatiteni per operacionin, duke perfshire:

 • Nese keni nevoje te beni ndonje test
 • Nese keni nevoje te merrni ose te ndaloni marrjen e ndonje medikamenti
 • Nese duhet te ndaloni se ngreni ose te pini para procedures
 • Kirurgu juaj do t'ju shpjegoje gjithashtu se cfare te prisni gjate rikuperimit tuaj. Nese operacioni juaj kerkon qendrim ne spital, ata duhet t'ju tregojne se sa kohe mund te prisni te qendroni ne spital dhe cfare do t'ju duhet sapo te shkoni ne shtepi.