Sherbimet Mjeksore

Kirurgjia Torakale

Kirurgjia e kraharorit mund te perfshije nje sere operacionesh ne kraharorin tuaj (te kraharorit). Pervec zemres dhe mushkerive tuaja, operacioni i kraharorit mund te perfshije ezofagun, trakene ose zona te tjera. Riparimi i valvules se zemres, heqja e tumorit te mushkerive ose riparimi i aneurizmes ne gjoks, te gjitha bien ne kategorine e kirurgjise torakale.

Cardiovascular Picture

Kirurgjia Torakale

cfare eshte kirurgjia torakale?

cdo operacion ne kraharorin tuaj (te kraharorit) eshte kirurgji torakale. Ndersa zemra juaj eshte organi me i njohur ne gjoks, kirurgjia torakale perfshin operacionin e mushkerive dhe shume me teper. Ai gjithashtu perfshin operacionin tuaj:

 • Ezofag (tub ushqimor).
 • Trakea (fryre).
 • Diafragma.
 • Muri i kraharorit (brinjet, kocka e gjoksit dhe muskujt rreth tyre).
 • Mediastinum (zona midis mushkerive tuaja).

Nje kirurg mund te kryeje kirurgji torakale duke perdorur nje qasje te hapur ose minimalisht invazive. Me kirurgji te hapur, ka nje prerje me te madhe. Me kirurgji minimalisht invazive, kirurget perdorin prerje me te vogla dhe vendosin nje videokamere neper gjoks.

Me videokameren ne gjoks, kirurget perdorin instrumente te vogla e te gjata per te kryer proceduren permes prerjeve te tjera te vogla. Ata mund te bejne kirurgji minimale invazive me video kamera dhe instrumente dore. Emri per kete eshte operacioni VATS ne gjoks ose kirurgjia laparoskopike ne bark.

Kirurget gjithashtu mund te bejne nje operacion minimal invaziv me ndihmen e nje roboti qe mban instrumentet dhe kameren, por kirurgu ende i kontrollon keto.

cfare trajton apo menaxhon kirurgjia torakale?

Kirurgjia torakale perfshin cdo operacion per te trajtuar nje problem ne gjoks dhe ne pjesen e siperme te barkut, si p.sh.

 • Enet e gjakut te shtrire (aneurizma).
 • Probleme te lindura (te pranishme ne lindje) te zemres.
 • Ritmet e parregullta te zemres.
 • Deshtimi i zemres .
 • Semundja e arterieve koronare.
 • Transplantet e zemres ose mushkerive.
 • Probleme me valvulat e zemres.
 • Kanceri i mushkerive.
 • Tumoret ne ezofag ose timus.
 • Probleme me gelltitjen ( disfagia ).
 • Semundja e refluksit gastroezofageal (GERD).
 • Ezofag Barrett.
 • Herniet hiatale.

Cila eshte operacioni me i zakonshem i kraharorit?

Bajpasi i arterieve koronare (CABG) dhe lobektomia (heqja e nje pjese te mushkerive tuaja) jane operacionet me te zakonshme te kraharorit. CABG eshte operacioni me i zakonshem i zemres ne bote. Ne SHBA, kirurget kryejne rreth 200,000 operacione CABG cdo vit. Kirurget kryen me shume se 13,000 lobektomi ne vitin 2019 ne SHBA

A eshte serioze kirurgjia torakale?

Po, shume operacione te kraharorit jane serioze. Zemra dhe mushkerite tuaja jane organe shume te rendesishme dhe ato duhet te funksionojne mire. Disa njerez kane nevoje per operacione te nderlikuara per te rregulluar me shume se nje problem te zemres. Te tjeret mund te kene nevoje per nje operacion minimal invaziv te mushkerive. Ne secilin rast, nje ekip i kujdesit shendetesor do te fokusohet te punoje se bashku per t'ju dhene rezultatin me te mire kirurgjik.

DETAJET E PROCEDUReS


cfare ndodh para operacionit torakal?

Ne varesi te llojit te operacionit qe po beni, mund t'ju nevojiten analiza gjaku perpara operacionit torakal.

Per problemet e zemres, teste te tjera mund te perfshijne imazhe ose teste qe matin ritmin dhe funksionin e zemres.

Per problemet e mushkerive, do t'ju duhet imazhe dhe teste qe matin se sa mire funksionojne mushkerite tuaja (funksioni pulmonar). Nje ofrues gjithashtu mund te perdore nje nga disa metoda per te marre mostra te indeve nga mushkerite tuaja. Ata mund t'ju kerkojne te ngjitni disa shkalle ose ne nje rresht per gjashte minuta per te parashikuar rrezikun e komplikimeve.

Pas shqyrtimit te rezultateve te testit tuaj, nje kirurg torakal mund te planifikoje operacionin tuaj.

Si mund te pergatitem per kirurgji torakale?

Hapat e meposhtem mund t'ju ndihmojne te pergatiteni per kirurgji torakale:

 • Sigurohuni qe t'i tregoni ofruesit tuaj per cdo ilac qe merrni, madje edhe ato qe blini pa recete.
 • Nese ofruesi juaj ju thote, ndaloni marrjen e barnave te caktuara disa dite para operacionit tuaj. Mos e ndaloni marrjen e asnje ilaci nese nuk ju thote ofruesi juaj.
 • Ndaloni perdorimin e produkteve te duhanit te pakten nje muaj para operacionit ne mushkeri. Kjo dhe shmangia e duhanit per nje muaj pas operacionit mund te zvogeloje pergjysme rrezikun e komplikimeve te plageve.
 • Ndaloni se ngreni dhe pire ne kohen kur ju thote ofruesi juaj diten ose naten para operacionit.
 • Beni nje plan per rimekembjen tuaj.
 • Kerkojini nje anetari te familjes ose mikut t'ju coje ne shtepi dhe te qendroje me ju per disa dite.
 • Per shkak se do te duhet kohe per t'u rikuperuar nga operacioni i kraharorit, mund te deshironi t'i pergatisni ushqimet para kohe dhe t'i ngrini ato per t'i bere gjerat me te lehta.

cfare ndodh gjate operacionit te kraharorit?

Pasi te merrni anestezi ne nje IV per t'ju vene ne gjume, do te merrni nje tub frymemarrjeje. Gjithashtu, ne varesi te llojit te operacionit te kraharorit, nje makine mund te trajtoje funksionet e zemres dhe te mushkerive per ju gjate operacionit tuaj.

Ofruesi juaj do te:

 • Beni prerjet e nevojshme ne nje menyre tradicionale ose minimalisht invazive. Kirurgu juaj mund te prese kocken tuaj te gjoksit (sternotomia) ose midis brinjeve ( torakotomia ) per te arritur ne ate zone.
 • Riparoni, hiqni dhe/ose zevendesoni organin ose pjesen e trupit qe kerkon operacion.
 • Kontrolloni per gjakderdhje.
 • Mbyllni te gjitha prerjet.

cfare duhet te presesh pas operacionit te kraharorit

Pas operacionit torakal:

 • Do te zgjoheni ne nje dhome rikuperimi ose nje njesi te kujdesit intensiv.
 • Nje ofrues do te heqe tubin tuaj te frymemarrjes.
 • Me gjase do te keni tuba ne gjoks per te siguruar kullimin dhe nje kateter ne fshikezen tuaj per te mbledhur urinimin.
 • Kur ofruesi juaj vendos qe ju jeni gati, ata do t'ju transferojne ne nje dhome te zakonshme spitali.
 • Sapo te keni mundesi, do te ecni neper dhomen dhe korridorin tuaj me ndihme.
 • Ju gjithashtu mund te beni ushtrime te frymemarrjes per te ndihmuar ne ri-zgjerimin e mushkerive tuaja.
 • Pasi te keni arritur qellimet qe ofruesi juaj ka vendosur per ju, mund te shkoni ne shtepi. Kjo zakonisht ndodh pas tre deri ne 10 dite, ne varesi te llojit te operacionit.

RREZIQET / PeRFITIMET


Cilat jane avantazhet e kirurgjise torakale?

Kirurgjia torakale mund t'ju shpetoje ose zgjase jeten nese keni nje problem serioz me zemren ose mushkerite tuaja. Gjithashtu, kirurgjia e kraharorit mund te kete nje ndikim te madh ne cilesine e jetes tuaj duke ndihmuar zemren ose mushkerite tuaja te funksionojne me mire. Kirurgjia torakale mund te ndihmoje me veshtiresite ne gelltitje ose ceshtje te tjera qe ju prekin cdo dite.

Cilat jane rreziqet apo nderlikimet e kirurgjise torakale?

Rreziqet e kirurgjise torakale perfshijne:

 • Infeksionet, duke perfshire pneumonine.
 • Kolapsi i mushkerive.
 • mpiksjen e gjakut.
 • Depresioni.
 • Ritme jonormale te zemres.
 • Infrakt.
 • enjtje ne mushkeri (edeme pulmonare).

Sa kohe duhet per t'u rikuperuar nga operacioni i kraharorit?

Koha e rikuperimit te kirurgjise torakale ndryshon ne varesi te llojit te operacionit qe keni pasur. Ju mund te kaloni nje jave ne spital pas operacionit tuaj te kraharorit. Por nese keni pasur nje operacion minimal invaziv, mund t'ju duhen vetem tre ose kater dite per t'u rikuperuar. Mund t'ju duhet nje muaj ose me shume per t'u rikuperuar plotesisht.

Kur mund te kthehem ne pune ose me makine?

Ne varesi te llojit te operacionit te kraharorit qe keni bere, mund te mos jeni ne gjendje te vozitni per nje muaj. Gjithashtu, mund te keni kufizime se sa mund te ngrini per gjashte jave pas operacionit.

KUR Te TELEFONONI MJEKUN


Kur duhet te shoh ofruesin tim te kujdesit shendetesor?

Kontaktoni ofruesin tuaj nese keni:

 • Dhimbje gjoksi.
 • Frymemarrje e shkurter.
 • Gjakderdhje.
 • Probleme me prerjet tuaja.
 • Ethe.