Sherbimet Mjeksore

GASTROENTEROLOGJIA

Gastroenterologjia eshte dege e mjekesise e fokusuar ne sistemin tretes dhe crregullimet e tij. Sistemi tretes perbehet nga trakti gastrointestinal, i referuar ndonjehere si trakti gastrointestinal, i cili perfshin ezofagun, stomakun, zorren e holle dhe zorren e trashe, si dhe organet ndihmese te tretjes qe perfshijne pankreasin, fshikezen e temthit dhe melcine

Cardiovascular Picture

Sistemi tretes funksionon per te levizur materialin neper traktin gastrointestinal nepermjet peristaltikes, per te zberthyer ate material permes tretjes, per te thithur lende ushqyese per perdorim ne te gjithe trupin dhe per te hequr mbeturinat nga trupi nepermjet defekimit . Mjeket qe specializohen ne specialitetin mjekesor te gastroenterologjise quhen gastroenterologe ose ndonjehere mjeke GI . Disa nga kushtet me te zakonshme te menaxhuara nga gastroenterologet perfshijne semundjen e refluksit gastroezofageal, gjakderdhjen gastrointestinale, sindromen e zorres se irrituar, semundjen e zorres se irrituar qe perfshin semundjen e Crohn dhe kolitin ulceroz., semundja e ulceres peptike, semundja e fshikezes se temthit dhe traktit biliar, hepatiti, pankreatiti, koliti, polipet dhe kanceri i zorres se trashe, problemet ushqyese dhe shume te tjera.

Nenspecialitetet
Disa studente te gastroenterologjise do te perfundojne nje "vit te katert" (megjithese ky eshte shpesh viti i tyre i shtate i arsimit te diplomuar mjekesor) ne hepatologjine e transplantit, endoskopine e avancuar intervenuese, semundjen inflamatore te zorreve, levizshmerine ose tema te tjera.
Endoskopia e avancuar, e quajtur ndonjehere endoskopi intervenuese ose kirurgjikale, eshte nje nen-specialitet i gastroenterologjise qe fokusohet ne teknikat endoskopike te avancuara per trajtimin e semundjeve pankreatike, hepatobiliare dhe gastrointestinale . Gastroenterologet intervenues zakonisht i nenshtrohen nje viti shtese trajnimi rigoroz ne teknikat endoskopike te avancuara, duke perfshire kolengiopankreatografine retrograde endoskopike, procedurat diagnostikuese dhe intervenuese te drejtuara nga ekografia endoskopike dhe teknikat e avancuara te rezeksionit, duke perfshire resekcionin endoskopik te mukozes dhe diskrimin e submukozes endoskopike.. Per me teper, kryerja e procedurave bariatrike endoskopike kryhet edhe nga disa endoskopiste te avancuar.
Hepatologjia, ose mjekesia hepatobiliare, perfshin studimin e melcise, pankreasit dhe pemes biliare, dhe tradicionalisht konsiderohet nje nenspecialitet i gastroenterologjise, ndersa proktologjia perfshin crregullimet e anusit, rektumit dhe zorres se trashe dhe konsiderohet nje nen-specialitet i kirurgji e pergjithshme .

Procedurat

Kolonoskopia

Diagrami i procedures se kolonoskopise
Nje procedure qe perdor nje tub te gjate te holle me nje kamere qe kalon permes anusit per te vizualizuar rektumin dhe te gjithe gjatesine e zorres se trashe. Procedura kryhet ose per te kerkuar polipe te zorres se trashe dhe/ose kancer te zorres se trashe tek dikush pa simptoma, te referuara si ekzaminim, ose per te vleresuar me tej simptomat duke perfshire gjakderdhjen nga zorra, jashteqitjet e erreta, ndryshimin ne zakonet e zorreve ose konsistencen e jashteqitjes (diarre, laps- jashteqitje e holle), dhimbje barku dhe humbje peshe e pashpjegueshme. Perpara procedures, mjeku mund t'i kerkoje pacientit te nderprese marrjen e medikamenteve te caktuara, duke perfshire holluesit e gjakut, aspirine, medikamente per diabetin, oseBarnat anti-inflamatore josteroidale . Nje pergatitje e zorreve zakonisht merret nje nate para dhe ne mengjes te procedures, e cila perbehet nga nje klizme ose laksative, ose pilula ose pluhur te tretur ne leng, qe do te shkaktojne diarre. Procedura mund te duhet te nderpritet dhe te riplanifikohet nese ka mbetur jashteqitje ne zorren e trashe per shkak te nje pergatitjeje jo te plote te zorreve, sepse mjeku nuk mund ta vizualizoje ne menyre adekuate zorren e trashe. Gjate procedures, pacienti qetesohet dhe skopi perdoret per te ekzaminuar te gjithe gjatesine e zorres se trashe duke kerkuar polipe, gjakderdhje ose inde jonormale. Nje biopsi ose heqje polipme pas mund te kryhet dhe indi te dergohet ne laborator per vleresim. Procedura zakonisht zgjat tridhjete minuta deri ne nje ore e ndjekur nga nje periudhe vezhgimi prej nje deri ne dy ore. Komplikimet perfshijne fryrje, ngerce, nje reagim ndaj anestezise, gjakderdhje dhe nje vrime neper murin e zorres se trashe qe mund te kerkoje kolonoskopi te perseritur ose kirurgji. Shenjat e nje nderlikimi serioz qe kerkon kujdes urgjent ose urgjent mjekesor perfshijne dhimbje te forta ne bark, ethe, gjakderdhje qe nuk permiresohet, marramendje dhe dobesi.

Sigmoidoskopia

Nje procedure e ngjashme me nje kolonoskopi duke perdorur nje tub te gjate te holle me nje kamere (skop) kaloi permes anusit, por synonte vetem te vizualizonte rektumin dhe pjesen e fundit te zorres se trashe me afer rektumit. Te gjitha aspektet e procedures jane te njejta si per kolonoskopine, me perjashtim qe kjo procedure zgjat vetem dhjete deri ne njezet minuta dhe kryhet pa qetesues. Kjo zakonisht lejon qe pacienti te kthehet ne aktivitetet normale menjehere pas perfundimit te procedures.

Endoskopia

Nje procedure qe perdor nje tub te gjate te holle me nje kamere qe kalon permes gojes per te pare ezofagun ("ezofago-"), stomakun ("gastro-") dhe duodenin ( "duodeno-"). Gjithashtu quhet endoskopia e siperme ose thjesht endoskopi. Procedura kryhet per vleresimin e metejshem te simptomave, duke perfshire urthin e vazhdueshem, dispepsi, te vjella me gjak, jashteqitje te erreta, te perziera dhe te vjella te vazhdueshme, dhimbje, veshtiresi ne gelltitje, gelltitje te dhimbshme dhe humbje peshe te pashpjegueshme. Gjithashtu kryhet per testime te metejshme pas nje testi laboratorik qe tregonnivele te uleta te hemoglobines pa nje shkak te njohur ose nje gelltitje jonormale e bariumit . Procedura mund te perdoret per te diagnostikuar shume crregullime permes vizualizimit te drejtperdrejte ose biopsise se indeve duke perfshire varicet e ezofagut, ngushtimet e ezofagut, semundjen e refluksit gastroezofageal, ezofagun Barrett, kancerin, semundjen celiac, gastritin, semundjen e ulceres peptike dhe nje infeksion H. pylori . Teknikat intraoperative me pas mund te perdoren per trajtimin e disa crregullimeve, si p.sh. lidhja e variceve te ezofagut ose zgjerimingushtimet e ezofagut. Pacientit do t'i kerkohet te mos haje ose pije asgje duke filluar 4 ore para procedures. Zakonisht kerkohet qetesues per rehatine e pacientit. Kjo procedure zakonisht zgjat rreth tridhjete minuta e ndjekur nga nje periudhe vezhgimi prej nje deri ne dy ore. Efektet anesore perfshijne fryrje, te perziera dhe dhimbje te fytit per 1 deri ne 2 dite. Komplikimet jane te rralla, por perfshijne reagimin ndaj anestezise, gjakderdhjen dhe nje vrime neper murin e ezofagut, stomakut ose zorreve te vogla qe mund te kerkojne kirurgji. Shenjat e nje nderlikimi serioz qe kerkon kujdes urgjent ose urgjent mjekesor perfshijne dhimbje gjoksi, probleme me frymemarrjen, probleme me gelltitjen, dhimbje fyti qe perkeqesohet, te vjella me gjak ose shfaqjen e "kafes" .", dhimbje te perkeqesuara te barkut, jashteqitje te pergjakshme ose te zeza, dhe temperature.

Kolangiopankreatografia Retrograde Endoskopike (ERCP)

Nje procedure duke perdorur nje tub te gjate te holle me nje kamere qe kalon permes gojes tuaj ne pjesen e pare te zorreve te vogla per te lokalizuar, diagnostikuar dhe trajtuar crregullimet qe lidhen me kanalet biliare dhe pankreatike . Keto kanale bartin lengje qe ndihmojne ne tretjen e ushqimit nga melcia, fshikeza e temthit dhe pankreasi dhe mund te ngushtohen ose bllokohen si rezultat i gureve te temthit, infeksionit, inflamacionit, pseudokisteve pankreatike dhe tumoreve te kanaleve biliare ose pankreasit. Si rezultat, dikush mund te perjetoje dhimbje shpine, zverdhje te lekures dhe nje test laboratorik jonormal qe tregon nje bilirubine te ngriturniveli qe mund te kerkoje kete procedure. Megjithate, procedura nuk rekomandohet nese pacienti ka pankreatit akut, pervec nese niveli i bilirubines mbetet i larte ose eshte ne rritje, gje qe mund te sugjeroje se bllokimi eshte ende i pranishem. Pacientit do t'i kerkohet te mos haje ose pije asgje duke filluar 8 ore para procedures. Pasi pacienti te qetesohet, mjeku do ta kaloje objektin permes gojes, ezofagut, stomakut dhe ne duodenum per te gjetur hapjen ku kanalet derdhen ne zorren e holle . Mjeku me pas mund te injektoje boje ne keto kanale dhe te marre rreze X te cilat tregojne nje pamje ne kohe reale, nepermjet fluoroskopise ., duke i lejuar mjekut te lokalizoje dhe te lehtesoje bllokimin. Kjo behet permes teknikave te shumta duke perfshire prerjen e hapjes dhe krijimin e nje vrime me te madhe per kullimin, heqjen e gureve te temthit dhe mbeturinave te tjera, zgjerimin e pjeseve te ngushta te kanaleve ose vendosjen e nje stenti qe i mban kanalet hapur. Mjeku gjithashtu mund te marre nje biopsi te kanaleve per te vleresuar kancerin, infeksionin ose inflamacionin. Efektet anesore perfshijne fryrje, te perziera ose dhimbje te fytit per 1 deri ne 2 dite. Komplikimet perfshijne pankreatitin, infeksionin e kanaleve biliare ose fshikezes se temthit, gjakderdhje, reagim ndaj anestezise dhe perforim i cdo strukture qe kalon skopia ose instrumentet e tij, por vecanerisht duodeni, kanali biliar dhe kanali pankreatik. Shenjat e nje nderlikimi serioz qe kerkon kujdes urgjent ose urgjent mjekesor perfshijne jashteqitje te pergjakshme ose te zeze, dhimbje gjoksi, ethe, perkeqesim te dhimbjes se barkut, perkeqesim te dhimbjes se fytit, probleme me frymemarrjen, probleme me gelltitjen, te vjella qe jane te pergjakshme ose qe duken si llum kafeje . Ne shumicen e rasteve, komplikimet nga kjo procedure kerkojne shtrimin ne spital per trajtim.