Sherbimet Mjeksore

NEUROLOGJIA

Neurologjia eshte dege e mjekesise qe merret me studimin dhe trajtimin e crregullimeve te sistemit nervor. Sistemi nervor eshte nje sistem kompleks, i sofistikuar qe rregullon dhe koordinon aktivitetet e trupit.

Cardiovascular Picture

Ka dy ndarje kryesore:

 • Sistemi nervor qendror: truri dhe palca kurrizore
 • Sistemi nervor periferik: te gjithe elementet e tjere nervore, si syte, veshet, lekura dhe "receptoret e tjere shqisor"

Nje mjek i specializuar ne neurologji quhet neurolog. Neurologu trajton crregullime qe prekin trurin, palcen kurrizore dhe nervat, te tilla si:

 • Semundjet cerebrovaskulare, te tilla si goditje ne tru
 • Semundjet demielinizuese te sistemit nervor qendror, sic eshte skleroza e shumefishte
 • crregullime te dhimbjes se kokes
 • Infeksionet e trurit dhe sistemit nervor periferik
 • crregullime te levizjes, si semundja e Parkinsonit
 • crregullime neurodegjenerative, te tilla si semundja e Alzheimerit, semundja e Parkinsonit dhe Skleroza Laterale Amiotrofike (semundja e Lou Gehrig)
 • crregullime te konvulsioneve, te tilla si epilepsia
 • crregullime te palces kurrizore
 • crregullime te te folurit dhe gjuhes

Neurologet nuk kryejne operacione. Nese nje nga pacientet e tyre kerkon kirurgji, ata i referojne ata te nje neurokirurg.

Spitali Trita ofron me te fundit ne kujdesin neurologjik me terapi inovative, teknika te reja dhe prova klinike te zhvilluara nga ekspertet tane te klasit boteror.

Departamenti jone I Neurologjise eshte nje nga praktikat neurologjike me te medha dhe me gjitheperfshirese ne Tirane. Ai perfshin disa eksperte te trajnuar ne diagnostikimin dhe trajtimin e njerezve me epilepsi, aneurizma, spina bifida, crregullime te levizjes, “goditje” ne tru, tumore te trurit, skleroze te shumefishte, dhimbje koke, semundje neuromuskulare, tumore nervore periferike, paralize, dhimbje nervore, crregullime te gjumit, crregullime te te folurit dhe shume gjendje te tjera.

Neurologet dhe neurokirurget e Spitalit Trita ofrojne kujdes ekspertesh dhe te plote per te rriturit dhe femijet.

ekzaminim neurologjik

Ekzaminim Fizik

Gjate nje ekzaminimi neurologjik, neurologi shqyrton historine shendetesore te pacientit me vemendje te vecante ndaj ankesave neurologjike te pacientit. Pacienti me pas ben nje ekzaminim neurologjik. Ne menyre tipike, provimi teston statusin mendor, funksionin e nervave kraniale (perfshire shikimin), forcen, koordinimin, reflekset, ndjesine dhe ecjen. Ky informacion ndihmon neurologun te percaktoje nese problemi ekziston ne sistemin nervor dhe lokalizimin klinik. Lokalizimi i patologjise eshte procesi kyc me te cilin neurologet zhvillojne diagnozen e tyre diferenciale. Mund te nevojiten teste te metejshme per te konfirmuar nje diagnoze dhe perfundimisht per te udhehequr terapine dhe menaxhimin e duhur.
Ne disa raste, neurologet mund te urdherojne teste shtese diagnostikuese si pjese e vleresimit. Testet e perdorura zakonisht ne neurologji perfshijne studime imazherike si
- Skanimet e tomografise aksiale te kompjuterizuar (CAT),
- Imazhet me rezonance magnetike (MRI) dhe
- Ultratinguj te eneve kryesore te gjakut te kokes dhe qafes.

Zakonisht urdherohen gjithashtu studime neurofiziologjike, duke perfshire
- Elektroencefalografine (EEG),
- Elektromiografine me gjilpere (EMG),
- Studimet e percjelljes nervore (NCS) dhe potencialet e evokuara .

Neurologet shpesh kryejne punksione lumbare per te vleresuar karakteristikat e pacientitlengu cerebrospinal . Perparimet ne testimin gjenetik e kane bere testimin gjenetik nje mjet te rendesishem ne klasifikimin e semundjeve neuromuskulare te trasheguara dhe diagnostikimin e shume semundjeve te tjera neurogjenetike. Roli i ndikimeve gjenetike ne zhvillimin e semundjeve te fituara neurologjike eshte nje fushe aktive e kerkimit.
Disa nga kushtet e hasura zakonisht te trajtuara nga neurologet perfshijne dhimbje koke, radikulopati, neuropati, goditje ne tru, cmenduri, konvulsione dhe epilepsi, semundjen e Alzheimerit, crregullimin e deficitit te vemendjes/hiperaktivitetit, semundjen e Parkinsonit, crregullimet e gjumit, sindromen e shumefishte te traumes se kokes, semundjet neuromuskulare dhe infeksionet dhe tumoret e ndryshme te sistemit nervor. Neurologeve u kerkohet gjithashtu te vleresojne pacientet qe nuk reagojne ne mbeshtetje te jetesper te konfirmuar vdekjen e trurit .
Opsionet e trajtimit ndryshojne ne varesi te problemit neurologjik. Ato mund te perfshijne referimin e pacientit te nje fizioterapist, pershkrimin e medikamenteve ose rekomandimin e nje procedure kirurgjikale.
Disa neurologe specializohen ne pjese te caktuara te sistemit nervor ose ne procedura specifike. Per shembull, neurofiziologet klinike jane te specializuar ne perdorimin e EEG dhe monitorimin intraoperativ per te diagnostikuar disa crregullime neurologjike. Neurokirurgjia eshte nje specialitet i vecante qe perfshin nje rruge te ndryshme trajnimi dhe thekson trajtimin kirurgjik te crregullimeve neurologjike.