Sherbimet Mjeksore

ORTOPEDIA

Ortopedia eshte nje dege e mjekesise qe fokusohet ne kujdesin e sistemit musculoskeletal. Ky sistem perbehet nga muskujt, kockat, nyjet, ligamentet dhe tendinat. Nje person i specializuar ne ortopedi njihet si ortoped. Ortopedet perdorin qasje kirurgjikale dhe jokirurgjikale per te trajtuar ceshtjet muskuloskeletore, te tilla si lendimet sportive, dhimbjet e kyceve dhe problemet e shpines.

Cardiovascular Picture

Ortopedia, e njohur edhe si kirurgjia ortopedike, eshte nje dege e mjekesise qe fokusohet ne kujdesin e sistemit skeletor dhe pjeseve nderlidhese te tij. Keto pjese perfshijne sa vijon:

 • Kockat
 • Muskujt
 • Nyjet
 • Tendinat
 • Ligamentet
 • Nervat

Ne pergjithesi ekzistojne dy lloje ortopedesh: kirurgjike dhe jokirurgjike. Te paret quhen kirurge ortopede, ndersa ortopedet jokirurgjike perfshijne fiziater dhe specialiste te mjekesise fizike dhe rehabilitimit.

Nje ortoped shpesh punon si pjese e nje ekipi me te madh te trajtimit ortopedik. Ky ekip mund te perfshije:

 • Asistentet e mjekeve
 • Infermieret praktikues
 • Fizioterapiste profesionale dhe fizike
 • Trajnere atletike

Ortopedet trajtojne nje sere semundjesh muskuloskeletore. Keto kushte mund te jene te pranishme qe nga lindja, ose mund te rezultojne nga nje demtim ose konsumim i lidhur me moshen.

Me poshte jane disa nga kushtet me te zakonshme qe nje ortoped mund te trajtoje:

 • Dhimbje kycesh nga artriti
 • Frakturat e kockave
 • Lendimet e indeve te buta, te cilat jane ato qe prekin muskujt, tendinat dhe ligamentet
 • Dhimbje shpine
 • Dhimbje qafe
 • Dhimbje dhe probleme te shpatullave, te tilla si bursit
 • Sindromi i tunelit karpal
 • Mbiperdorim dhe lendime sportive, duke perfshire ndrydhjet, tendinitin, carjet e meniskut dhe keputjet e ligamentit te kryqezuar anterior (ACL)
 • Gjendjet kongjenitale, te tilla si shputa dhe skolioza
 • Kanceri i kockave.

Pyetje per t'i bere nje mjeku ortoped

Nje person mund te deshiroje te beje pyetjet e meposhtme:

 • Cilat trajtime jooperative jane ne dispozicion?
 • A jam une nje kandidat i mire per kete procedure?
 • cfare metodash kirurgjikale do te perdore kirurgu?
 • Cilat jane rreziqet ose nderlikimet e mundshme te procedures?
 • Cilat jane perfitimet e procedures?
 • Sa do te zgjasin perfitimet?
 • Sa eshte shkalla e suksesit te kesaj procedure?
 • cfare duhet te bej per te marre rezultatet me te mira?
 • Si dhe ku do ta kryeje kirurgu proceduren?
 • Nese ndodhin komplikime, si do t'i rregulloje kirurgu?

Konsulta

Gjate takimit te pare, ortopedi do te punoje per te diagnostikuar gjendjen e personit. Kjo mund te perfshije kryerjen e nje ekzaminimi fizik dhe marrjen e rrezeve X.

Ne disa raste, mjeku mund te kryeje teste ne zyre ose te urdheroje teste shtese per te konfirmuar diagnozen.

Diagnoza

Procesi i diagnostikimit do te perfshije gjithashtu ortopedin:

 • pyetjet (anamneza) per simptomat e personit
 • rishikimi i karteles mjekesore te personit per te mbledhur me shume informacion ne lidhje me historine e tyre mjekesore dhe shendetin e pergjithshem
 • kryerja e nje ekzaminimi fizik
 • duke rishikuar cdo rreze X (radiografi) qe i eshte nenshtruar personi perpara takimit

Ortopedi gjithashtu mund te urdheroje teste shtese diagnostikuese. Keto mund te perfshijne:

 • MRI-rezonance magnetike
 • CT-scan
 • nje skaner kockash
 • nje ekografi
 • studimet e percueshmerise nervore
 • analizat e gjakut
Rinologjia

Opsionet e trajtimit

Pervec trajtimeve ne zyre, ortopedi i nje personi mund te rekomandoje nje ose me shume nga sa vijon per te trajtuar semundjet kronike muskuloskeletore:

 • medikamente anti-inflamatore pa recete
 • rehabilitimi dhe terapia fizike
 • programe ushtrimesh ne shtepi
 • injeksione
 • akupunkture
 • ndihmat per levizje
 • kirurgji, kur trajtimet e tjera deshtojne

Zevendesimi total i kycit (TJR)

Gjate nje TJR, ose artroplastike, mjeku do te heqe siperfaqet e konsumuara te nje nyjeje te demtuar dhe do te perdore nje proteze si zevendesim per te perseritur funksionet e nje nyjeje tipike te shendetshme.

Shume njerez mund te kryejne aktivitetet e perditshme me shpejt pas nje zevendesimi total te kyceve.

Kirurgjia artroskopike

Kirurgjia artroskopike eshte nje procedure minimale invazive qe perdor nje artroskop per te diagnostikuar problemet e kyceve.

Nje artroskop eshte nje kamere e gjate dhe e holle - rreth madhesise se nje vrime butoni - qe nje kirurg ortoped do ta vendose ne kycin e nje personi, me se shpeshti ne gju ose ne shpatull. Kamera lidhet me nje video monitor qe i lejon ata te shohin pjesen e brendshme te nyjes.

Me pas kirurgu mund te perdore disa instrumente te vogla dhe te holla per te rregulluar probleme te ndryshme duke bere prerje te vogla shtese

Kirurgjia artroskopike e gjurit eshte lloji me i zakonshem i kirurgjise ortopedike qe zhvillohet ne SHBA. Nje ortoped mund te kryeje kirurgji artroskopike per te riparuar demtimet e zakonshme te kyceve, te tilla si keputjet e meniskut, keputjet e ACL dhe grisjet e manshetes rrotulluese.

Mund te duhen 1 jave deri ne disa muaj qe nje person te sherohet plotesisht nga nje artroskopi.

Kirurgji per riparimin e frakturave

Nje kirurg ortopedik mund te rekomandoje kirurgji per riparimin e frakturave per te rivendosur anatomine normale te nje kocke te thyer me rende. Per te stabilizuar kocken, ata mund te perdorin lloje te ndryshme implantesh. Keto perfshijne shufra, pllaka, vida dhe tela.

Pas nje operacioni per riparimin e thyerjeve, eshte e zakonshme qe nje person te humbase forcen e muskujve dhe gamen e levizjes ne zonen e demtuar. Megjithate, mjeku do te rekomandoje ushtrime specifike per te rivendosur forcen normale te muskujve, levizjen e kyceve dhe fleksibilitetin.

Kirurgjia e shartimit te kockave

Kirurget ortopede mund te kryejne shartim kockash me burim te besuar per te rritur rigjenerimin e kockave kur trupi i nje personi nuk mund te prodhoje mjaftueshem kocke te re.

Ne kirurgjine e shartimit te kockave, nje kirurg ortoped perdor kocken nga trupi i nje personi ose nje dhurues per te riparuar dhe forcuar kockat e semura ose te demtuara. Ata gjithashtu mund te perdorin nje zevendesues kockor sintetik dhe faktore biologjike kur graftet natyrale te kockave nuk jane te disponueshme.

Shkrirja e shtylles kurrizore

Gjate nje operacioni te shkrirjes kurrizore, mjeku do te bashkoje dy ose me shume rruaza per te korrigjuar problemet me shtyllen kurrizore. Kjo procedure lejon qe rruazat te sherohen ne nje mase te vetme kockore te forte.

Nje kirurg ortopedik i shtylles kurrizore mund te kryeje nje shkrirje kurrizore per disa probleme te shpines dhe qafes, duke perfshire skoliozen dhe lendimet e rruazave ose disqeve ndervertebrale.