Sherbimet Mjeksore

ANGIOLOGJIA

Angiologjia eshte specialiteti mjekesor i dedikuar per studimin e sistemit te qarkullimit te gjakut dhe te sistemit limfatik, dmth, arterieve, venave dhe eneve limfatike.

Cardiovascular Picture

Angiologjia

Fusha e mjekesise vaskulare (angjiologjia) eshte fusha qe merret me parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin e semundjeve vaskulare dhe te eneve te gjakut.

Semundjet arteriale perfshijne aorten ( aneurizmat / diseksionin ) dhe arteriet qe furnizojne kembet, duart, veshkat, trurin, zorret. Gjithashtu mbulon trombozen dhe emboli arteriale ; vaskulitide ; dhe crregullime vazospastike . Natyrisht, ajo merret me parandalimin e semundjeve kardiovaskulare si sulmi ne zemer dhe goditje ne tru . Semundjet venoze perfshijne trombozen venoze, insuficiencen venoze kronike dhe venat me varice . Semundjet limfatike perfshijne format paresore dhe dytesore te limfedemes. Ai gjithashtu perfshin modifikimin e faktoreve te rrezikut per semundjet vaskulare si kolesteroli i larte, presioni i larte i gjakut.

Faktoret e rrezikut kardiovaskular te tille si presioni i larte i gjakut, kolesteroli i ngritur dhe te tjeret jane ne specialitetin e mjekesise vaskulare.

Angiologjia fokusohet ne parandalimin, diagnostikimin dhe terapine e semundjeve te venave, arterieve dhe eneve limfatike . Angiologet kryejne trajtime kirurgjikale dhe jokirurgjikale.

Semundjet vaskulare ndodhin ne te gjithe trupin. Prandaj, angiologet punojne ngushte me kolege nga fusha te ndryshme mjekesore, per shembull kirurgjia vaskulare, kardiologji dhe neurologji.

Cfare ekzaminojne dhe trajtojne angiologet?

Fokusi kryesor eshte ne semundjet inflamatore te eneve te gjakut si dhe semundjet e shkaktuara nga konsumimi ose plakja. Semundje te tjera qe lidhen me venat, arteriet, enet limfatike ose kapilaret perfshijne:

 • Semundja okluzive arteriale
 • Tromboze (tromboze)
 • Varicet (venat me varice)
 • Limfoedema (akumulim i lengjeve te pasura me proteina ne inde)
 • Sindroma e kembes diabetike (nderlikim i vone i diabetit mellitus per shkak te shqetesimit te qarkullimit te gjakut dhe demtimit te nervit)

Metodat e ekzaminimit dhe trajtimit te perdorura nga specialistet e eneve te gjakut

Pervec diskutimeve intensive me pacientin dhe ekzaminimit fizik, angiologet perdorin edhe metodat e ekzaminimit teknik, si ekografia (sonografia), per te vendosur diagnozen. Angiologet zakonisht perdorin sonografine Doppler ose dupleks per te vizualizuar enet dhe per te matur rrjedhen e gjakut.

Specialistet e angiologjise perdorin gjithashtu metoda te tjera imazherike, te tilla si MRI (imazhe me rezonance magnetike) ose CT (tomografi kompjuterike), si dhe angiografi ose flebografi, ne te cilen enet mund te vizualizohen duke injektuar nje mjet kontrasti dhe duke marre nje imazh me rreze X.

Shembuj te metodave te trajtimit te angiologjise
Terapia varet nga lloji i eneve te prekura dhe semundja. Mund te jete fizik, si p.sh. perdorimi i corape kompresuese mjekesore per semundjet e sistemit venoz dhe limfatik. Nderhyrjet kirurgjikale apo trajtimet medicinale jane gjithashtu disa nga opsionet e trajtimit per semundjet vaskulare.

Eliminimi i variceve

Koncepti me i zakonshem i njerezve per varicet eshte, pervecse shqetesimeve shendetesore qe ato mund te shkaktojne,ashtu edhe ana estetike per kembet e tyre . Shumica e personave, 70-80% jane femra, por edhe meshkujt vuajne nga ky crregullim I venave. Venat varikoze jane vena te zgjeruara, te fryra ose te perdredhura. Ne pergjithesi termi varice i referohet venave te kembeve, por ato mund te ndodhin kudo tjeter, si ne venat e ezofagut, stomakut, pelvike, venat ovariane te femrat ose venat e skrotumit te meshkujt etj. Nje pjese e venave jane te pajisura me valvula per te penguar fluksin retrograd te gjakut.duke beret e mundur kthimin normal te gjakut ne zemer. Muskulatura e venave te gjakut te kembeve,nepermjet kontraktimit bejne te mundur qarkullimin e gjakut nga periferia drejt zemres. Kur valvulat ose muskulatura e venave nuk funksionojne sic duhet, nje pjese e gjakut kthehet prapa drejt kembeve,duke u grumbulluar dhe duke bere qe venat te zgjerohen dhe te marin ngjyre vjollce ose blu.

operacioni variceve trita

Shenjat Klinike:

 • Dhimbje e gjymtyreve te poshtme
 • Lodhje dhe enjtje e kembeve
 • Mpirje dhe mizerime te kembeve
 • Djegie e kembeve
 • Kembe te renda sidomos gjate qendrimeve te gjata ne kembe pa levizur ose ulur per nje kohe te gjate, ne periudhen e nxehte, gjate ngritjes se peshave te renda.
 • Kruarje mbi zonen e venave varikoze
 • Kapilare ne forme merimange(qe jane kapilare te vegjel te kuq ne siperfaqen e lekures se kembes se prekur) dhe mbingjyrosje e ketyre zonave
 • Inflamacion te lekures ose ulcera

Shkaqet:

 • Trashegimia; Venat varikoze kane kryesisht prejardhje gjenetike ne shumicen e rasteve.
 • Mosha:venat e humbasin elasticitetin e tyre me kalimin e kohes, duke shkaktuar keshtu problem me qarkullimin e gjakut.
 • Historia e trombozes se venes se thelle, e cila rrit riskun e venave varikoze.
 • Imobilizimi:qendrimi ulur per nje kohe te gjate ne pune apo gjate udhetimit pasi menyra e jeteses pengon qarkullimin e gjakut. Gjithashtu edhe qendrimi per nje kohe te gjate ne kembe eshte factor predispozues per zhvillimin e tyre.
 • Traumat fizike: demtimi I eneve te gjakut ne gjymtyret e poshtme mund te coje me vone ne pamjaftueshmeri venoze.
 • Shtatezania: ndryshimet hormonale, ndryshimet e presionit te gjakut dhe shtimi ne peshe kontribojne ne demtimin e venave.
 • Gjinia: femrat jane dy here me te predispozuara ndaj zhvillimit te venave varikoze.
 • Obeziteti; pasha e tepert eshte nje tjeter shkak qe ndikon ne zhvillimin e venave varikoze.

Trajtimi i venave varikoze:

Metodat e trajtimit te venave varikoze jane ne varesi te klinikes qe paraqet pacienti dhe te grades se demtimit te tyre. Trajtimi eshte jo-kirurgjikal dhe kirurgjikal ne rastet kur trajtimi medikamentoz nuk jep rezultat.

Trajtimi jo kirurgjikal: perfshin:

 • Skleroterapi qe perdoret kryesisht ne trajtimin e teleangiektazise dhe ne venat varikoze qe persistojne ose shfaqen pas stripping.
 • Flebectomia
 • Aktivitet fizik, perdorimi i corapeve elastike, diete e pasur me vitamine C dhe fibra si dhe trajtim farmakologjik ne forme tabletash ose xheli ne varesi te rekomandimit te mjekut.

Teknikat kirurgjikale: qe perdoren me se shumti jane dy:

 • Eliminimi me metoden Stripping dhe Ligature te venave varikoze.
 • Trajtimi me Lazer Mjeku kirurg pas nje konsulte te detajuar dhe ekzamineve perkatese programon trajtimin me efikas per rastin tuaj.
heqja-variceve-me-laser