Sherbimet Mjeksore

IMAZHERIA

Departamenti jone i Imazherise ne Spitalin Trita perfshin nje sere ekzaminimesh nga me te fundit ne perdorim diagnostikues sot ne bote.

Cardiovascular Picture

Ekografia

Imazhi me ultratinguj, ose ultrasonografia, perdor impulse zanore me frekuence te larte qe emetohen nga nje transduktor ose sonde me ultratinguj te dores.Transduktori aplikohet ne lekuren e pacientit nepermjet nje xhel bashkues dhe pulset e zerit reflektohen perseri ne transduktor nga strukturat brenda pacientit.

Madhesia e tingullit te reflektuar, ose "jehona", shnderrohet ne nje imazh ne shkalle gri. Indet qe reflektojne shume zerin, ose "ekogjene", te tilla si kockat, duken te ndritshme. Indet qe lejojne transmetimin e pulseve te zerit, ose jane me ekogjene te dobet, si lengjet, duken te erreta ose te zeza.

Substancat qe levizin, si gjaku qe rrjedh, mund te vleresohen duke perdorur nje teknike te njohur si imazhi Doppler, i cili demonstron drejtimin dhe shpejtesine e levizjes.Imazhet merren dhe shikohen ne kohe reale dhe per kete arsye jane te pershtatshme per procedurat e drejtuara nga imazhi si biopsia, injeksioni dhe aspirimi.

Densiometria

Densitometria eshte matja sasiore e densitetit optik ne materialet e ndjeshme ndaj drites, si letra fotografike ose filmi fotografik, per shkak te ekspozimit ndaj drites.

Dendesia optike eshte rezultat i erresires se nje fotografie te zhvilluar dhe mund te shprehet absolutisht si numri i njollave te erreta (d.m.th., kokrrat e argjendit ne filmat e zhvilluar) ne nje zone te caktuar, por zakonisht eshte nje vlere relative, e shprehur ne nje shkalle . Meqenese dendesia zakonisht matet nga zvogelimi i sasise se drites qe shkelqen permes nje filmi transparent, quhet gjithashtu absorbimiometria, masa e perthithjes se drites permes mediumit. Pajisja matese perkatese quhet densitometer ( absorptiometer ) . Logaritmi dekadik (baze-10) i reciprocit te transmetences quhet absorbimi ose dendesia . DMax dhe DMin i referohen densitetit maksimal dhe minimal qe mund te prodhohet nga materiali. Dallimi midis te dyve eshte diapazoni i densitetit . Gama e densitetit lidhet me diapazonin e ekspozimit ( varg dinamik ), qe eshte diapazoni i intensitetit te drites qe perfaqesohet nga regjistrimi, nepermjet kurbes Hurter-Driffield . Ne kontekstin e fotografise, diapazoni dinamik shpesh matet ne "ndalesa", qe eshte logaritmi binar i raportit te ekspozimeve me te larta dhe me te uleta te dallueshme; ne nje kontekst inxhinierik, diapazoni dinamik zakonisht jepet nga logaritmi i tij dekadik i shprehur ne decibel.

Perdorimet

Sipas parimit te funksionimit te densitometrit, mund te kete:

 • Densitometria e pikave : vlera e perthithjes se drites matet ne nje pike te vetme
 • Densitometria e vijes : vlerat e pikave te njepasnjeshme pergjate nje dimensioni shprehen si grafik
 • Densitometria dydimensionale : vlerat e perthithjes se drites shprehen si nje imazh sintetik 2D, zakonisht duke perdorur hije me ngjyra te rreme

Absorptiometria me rreze X me energji te dyfishte perdoret ne mjekesi per te vleresuar densitetin e kockave te kalciumit, i cili ndryshon ne disa semundje si osteopenia dhe osteoporoza . Pajisjet speciale jane zhvilluar dhe jane ne perdorim aktual per diagnozen klinike, te quajtura densitometra kockash .

CT-scan

Skanimi i tomografise se kompjuterizuar (zakonisht i shkurtuar ne skanim CT ; me pare i quajtur skanimi i tomografise se kompjuterizuar aksiale ose skanimi CAT ) eshte nje teknike e imazhit mjekesor qe perdoret per te marre imazhe te brendshme te hollesishme te trupit. Personeli qe kryen skanimet CT quhen radiografe ose teknologe te radiologjise. Skaneret CT perdorin nje tub rrotullues me rreze X dhe nje rresht detektoresh te vendosur ne nje portier per te matur dobesimin e rrezeve X nga inde te ndryshme brenda trupit. Matjet e shumta me rreze X te marra nga kende te ndryshme perpunohen me pas ne nje kompjuter duke perdorur algoritme te rindertimit tomografik per te prodhuar imazhe tomografike (terthore) ("feta" virtuale) te nje trupi. Skanimi CT mund te perdoret ne pacientet me implante metalike ose stimulues kardiak, per te cilet rezonanca magnetike (MRI) eshte kunderindikuar . Qe nga zhvillimi i tij ne vitet 1970, skanimi CT eshte deshmuar te jete nje teknike imazherike e gjithanshme. Ndersa CT perdoret me se shumti ne diagnozen mjekesore, mund te perdoret gjithashtu per te formuar imazhe te objekteve jo te gjalla. cmimi Nobel i vitit 1979 ne Fiziologji ose Mjekesi iu dha se bashku fizikanit afrikano-amerikan Allan MacLeod Cormack dhe inxhinierit britanik elektrik Godfrey Hounsfield "per zhvillimin e tomografise se asistuar me kompjuter".

Radiografia dixhitale

Radiografia dixhitale (DR) eshte nje forme e avancuar e inspektimit me rreze x qe prodhon nje imazh radiografik dixhital menjehere ne nje kompjuter. Kjo teknike perdor pllaka te ndjeshme ndaj rrezeve X per te kapur te dhenat gjate ekzaminimit te objektit, te cilat transferohen menjehere ne nje kompjuter pa perdorimin e nje kasete te ndermjetme. Rrezatimi i rene me rreze x konvertohet ne nje ngarkese elektrike ekuivalente dhe me pas ne nje imazh dixhital permes nje sensori detektor.

Krahasuar me pajisjet e tjera te imazhit, detektoret me panel te sheshte, te njohur gjithashtu si grupet e detektoreve dixhitale (DDA) ofrojne imazhe dixhitale me cilesi te larte. Ato mund te kene raport me te mire sinjal-zhurme dhe game dinamike te permiresuar, e cila, nga ana tjeter, siguron ndjeshmeri te larte per aplikimet radiografike. Detektoret e panelit te sheshte punojne ne dy qasje te ndryshme, domethene, konvertimi indirekt dhe konvertimi i drejtperdrejte. Detektoret e panelit te sheshte me konvertim indirekt kane nje shtrese scintilator e cila konverton fotonet me rreze x ne fotone te drites se dukshme dhe perdor nje matrice fotodiodike te silikonit amorf per te kthyer me pas fotonet e drites ne nje ngarkese elektrike. Kjo ngarkese eshte proporcionale me numrin dhe energjine e fotoneve me rreze x qe nderveprojne me pikselin e detektorit dhe per rrjedhoje sasine dhe densitetin e materialit qe ka thithur rrezet X.
Detektoret e panelit te sheshte me konvertim te drejtperdrejte perdorin nje percues fotografik si selenium amorf (a-Se) ose telurid kadmiumi (Cd-Te) ne nje pllake me shume mikro elektrode, duke siguruar mprehtesine dhe rezolucionin me te madh. Informacioni per te dy llojet e detektoreve lexohet nga transistoret e filmit te holle.
Ne procesin e konvertimit te drejtperdrejte, kur fotonet e rrezeve x godasin mbi percjellesin e fotografise, si Seleni amorf, ato shnderrohen drejtperdrejt ne sinjale elektronike te cilat amplifikohen dhe digjitalizohen. Meqenese nuk ka scintilator, ketu mungon perhapja anesore e fotoneve te drites, duke siguruar nje imazh me te mprehte. Kjo e dallon ate nga ndertimi indirekt.
Kur nje detektor me panel te sheshte shoqerohet me nje manipulues te pershtatshem dhe softuer per perpunimin e imazhit, ato mund te perdoren per inspektimin e Tomografise se Kompjuteruar me rreze X (CT), duke prodhuar nje imazh 3D te struktures se jashtme dhe te brendshme te objektit te testimit.
Nje lloj tjeter i mediave dixhitale te zbulimit me rreze x jane grupet e detektoreve linear (LDA). Keto perbehen nga nje rresht i vetem pikselesh per zbulimin e rrezeve X, ne vend te nje matrice. LDA ose objekti nen inspektim duhet te levizin ne lidhje me njeri-tjetrin per te formuluar nje imazh radiografik 2D. LDA-te jane te pershtatshme per inspektimin e objekteve qe levizin ne nje rrip transportieri.

Cilat jane avantazhet e radiografise dixhitale?

Radiografia dixhitale ofron shume perparesi per komunitetin e testimit jo-destruktiv, duke perfshire:

 • Koha me te shkurtra te ekspozimit
 • Aplikime ne kohe reale
 • Perdorimi i mjetit te analizes dhe softuerit per njohjen e defekteve
 • Zbulueshmeria e permiresuar e detajeve
 • SNR dhe linearitet i permiresuar
 • Koha e reduktuar e inspektimit, pasi nuk kerkohet perpunim kimik i filmit
 • Eliminon kimikatin e perpunimit, prandaj eshte i sigurt per mjedisin
 • Permiresimi dixhital i imazhit dhe ruajtja e te dhenave
 • Produktivitet me i larte
 • Transportueshmeri
 • Rritja e games dinamike mundeson inspektimin e trashesise se shumefishte ne nje shkrepje
 • Reagime te menjehershme
 • Lehte per t'u transferuar te klientet ne menyre elektronike

Cili eshte ndryshimi midis radiografise dixhitale dhe asaj te kompjuterizuar?

Sistemet e radiografise dixhitale perdorin panele te sheshta me matrice aktive ose grupe detektoresh lineare, te cilet perbehen nga nje shtrese zbulimi e depozituar mbi nje grup matrice aktive te transistoreve te filmit te holle dhe fotodiodave. Imazhet e radiografise dixhitale konvertohen ne te dhena dixhitale ne kohe reale dhe jane te disponueshme per analize brenda sekondave. Ne vend te filmit tradicional me rreze x, kasetat e radiografise se kompjuterizuar perdorin ekrane lumineshence te stimuluara nga foto per te kapur imazhin me rreze X. Kaseta e radiografise se kompjuterizuar shkon ne nje lexues, i cili konverton te dhenat e ruajtura ne nje imazh dixhital. Pllakat e imazhit te radiografise se kompjuterizuar jane fleksibel dhe nuk kerkojne nje mbajtes te ngurte. Ekzistojne kaseta fleksibel qe mundesojne vendosjen e detektorit ne zona te lakuara. Ndersa radiografia e kompjuterizuar dhe radiografia dixhitale kane nje game me te gjere dozash dhe mund te perpunohen pas per te eliminuar zhurmen, DR ka shume perparesi ndaj radiografise se llogaritur. Radiografia dixhitale permireson rrjedhen e punes duke prodhuar cilesi me te larte te imazhit ne cast, ndersa siguron deri ne tre here me shume efikasitet doze sesa radiografia e kompjuterizuar. Me perparimet e vazhdueshme teknologjike dhe uljen e cmimit, radiografia dixhitale po behet me shpejtesi zgjedhja e preferuar per operatoret e testimit jo-destruktiv.

Aplikacionet e radiografise dixhitale

Ashtu si me te gjitha proceset NDT, radiografia dixhitale si aplikime te shumta, duke perfshire:

 • Ekzaminimi i produktit te hapesires ajrore
 • Zbulimi i korrozionit nen izolim (CUI) ne industrite petrokimike, te naftes dhe gazit dhe te prodhimit te energjise
 • Zbulimi i korrozionit te pershpejtuar te rrjedhes
 • Zbulimi i objekteve te huaja
 • Inspektimi i derdhjes dhe saldimit
 • Inspektimi i kompoziteve dhe komponenteve te perforcuar me fibra
 • Zhvillimi i produktit dhe procesit

Mamografia

Mamografia eshte imazheri mjekesore e specializuar qe perdor nje sistem me doze te ulet te rrezeve X per te pare brenda gjinjve. Nje ekzaminim mamografik, i quajtur mamografi, ndihmon ne zbulimin dhe diagnostikimin e hershem te semundjeve te gjirit tek grate. Nje ekzaminim me rreze X i ndihmon mjeket te diagnostikojne dhe trajtojne kushtet mjekesore. Ai ju ekspozon ndaj nje doze te vogel rrezatimi jonizues per te prodhuar fotografi te pjeses se brendshme te trupit. Rrezet X jane forma me e vjeter dhe me e perdorur e imazhit mjekesor. Tre perparime te fundit ne mamografi perfshijne mamografine dixhitale, zbulimin me ndihmen e kompjuterit dhe tomosintezen e gjirit. Mamografia dixhitale, e quajtur edhe mamografia dixhitale me fushe te plote (FFDM), eshte nje sistem mamografik ne te cilin filmi i rrezeve X zevendesohet nga elektronika qe konverton rrezet X ne fotografi mamografike te gjirit. Keto sisteme jane te ngjashme me ato qe gjenden ne kamerat dixhitale dhe efikasiteti i tyre mundeson foto me te mira me nje doze me te ulet rrezatimi. Keto imazhe te gjirit transferohen ne nje kompjuter per shqyrtim nga radiologu dhe per ruajtje afatgjate. Pervoja e pacientit gjate nje mamografie dixhitale eshte e ngjashme me kryerjen e nje mamografie filmike konvencionale. Sistemet e zbulimit me ndihmen e kompjuterit (CAD) kerkojne imazhe mamografike te dixhitalizuara per zona jonormale te densitetit, mases ose kalcifikimit qe mund te tregojne pranine e kancerit . Sistemi CAD thekson keto zona ne imazhe, duke paralajmeruar radiologun qe te vleresoje me kujdes kete zone. Tomosinteza e gjirit, e quajtur edhe mamografia tredimensionale (3-D) dhe tomosinteza dixhitale e gjirit (DBT), eshte nje forme e avancuar e imazhit te gjirit ku kapen dhe rindertohen ("sintetizohen") imazhe te shumta te gjirit nga kende te ndryshme. - grup imazhi dimensional. Ne kete menyre, imazhi 3-D i gjirit eshte i ngjashem me imazhin e tomografise se kompjuterizuar (CT) ne te cilen nje seri "fetash" te holla mblidhen se bashku per te krijuar nje rindertim 3-D te trupit. Megjithese doza e rrezatimit per disa sisteme te tomosintezes se gjirit eshte pak me e larte se doza e perdorur ne mamografine standarde, ajo mbetet brenda niveleve te sigurta te miratuara nga FDA per rrezatim nga mamografia. Disa sisteme kane doza shume te ngjashme me mamografine konvencionale. Studimet e medha te popullsise kane treguar se depistimi me tomosinteze te gjirit rezulton ne permiresimin e shkalles se zbulimit te kancerit te gjirit dhe me pak "tall-back", raste kur grate thirren nga depistimi per testime shtese per shkak te nje gjetjeje potencialisht jonormale.

Tomosinteza e gjirit gjithashtu mund te rezultoje ne:

 • Zbulimi i hershem i kancereve te vogla te gjirit qe mund te fshihen ne nje mamografi konvencionale
 • Me pak biopsi te panevojshme ose teste shtese
 • Gjasa me te medha per zbulimin e tumoreve te shumta te gjirit
 • Imazhe me te qarta te anomalive brenda indit te dendur te gjirit
 • Saktesi me e madhe ne percaktimin e madhesise, formes dhe vendndodhjes se anomalive te gjirit

Cilat jane disa perdorime te zakonshme te procedures?

Mamografia perdoret si nje mjet kontrolli per te zbuluar kancerin e hershem te gjirit tek grate qe nuk perjetojne simptoma. Ato mund te perdoren gjithashtu per te zbuluar dhe diagnostikuar semundjen e gjirit tek grate qe perjetojne simptoma te tilla si nje gunge, dhimbje, gropezime ne lekure ose rrjedhje nga thithat.

Mamografia skrining

Mamografia luan nje rol qendror ne zbulimin e hershem te kancerit te gjirit, sepse mund te tregoje ndryshime ne gji vite perpara se nje pacient ose mjek t'i ndjeje ato. Udhezimet aktuale nga Kolegji Amerikan i Radiologjise (ACR) dhe Rrjeti Kombetar Gjitheperfshires i Kancerit (NCCN) rekomandojne ekzaminimin e mamografise cdo vit per grate, duke filluar nga mosha 40 vjec. Hulumtimet kane treguar se mamografite vjetore cojne ne zbulimin e hershem te kancerit te gjirit, kur ato jane Shumica e terapive te sherueshme dhe te ruajtjes se gjirit jane te disponueshme. ACR dhe Instituti Kombetar i Kancerit (NCI) sugjerojne gjithashtu qe grate qe kane pasur kancer gjiri dhe ato qe jane ne rrezik te shtuar per shkak te nje historie familjare te kancerit te gjirit ose vezoreve, duhet te kerkojne keshilla mjekesore te eksperteve nese duhet te fillojne depisimin para mosha 40 vjec dhe nevoja per lloje te tjera depistimi. Nese jeni ne rrezik te larte per kancer gjiri, mund t'ju duhet te beni nje MRI te gjirit pervec mamografise tuaj vjetore.

Mamografia diagnostike

Mamografia diagnostike perdoret per te vleresuar nje pacient me gjetje klinike jonormale - te tilla si nje gunge gjiri ose rrjedhje nga thithka - qe jane gjetur nga gruaja ose mjeku i saj. Mamografia diagnostike mund te behet gjithashtu pas nje mamografie anormale te shqyrtimit per te vleresuar zonen e shqetesimit ne ekzaminimin depistues.

Si duhet te pergatitem per mamografine?

Perpara se te caktoni nje mamografi, Shoqata Amerikane e Kancerit (ACS) dhe organizata te tjera te specializuara rekomandojne qe te diskutoni me mjekun tuaj cdo gjetje ose problem te ri ne gjinjte tuaj. Pervec kesaj, informoni mjekun tuaj per cdo operacion te meparshem, perdorimin e hormoneve dhe historine familjare ose personale te kancerit te gjirit.

Mos planifikoni mamografine tuaj per javen para menstruacioneve nese gjoksi juaj zakonisht eshte i ndjeshem gjate kesaj kohe. Koha me e mire per nje mamografi eshte nje jave pas menstruacioneve. Gjithmone informoni mjekun ose teknologun tuaj me rreze x nese ka ndonje mundesi qe te jeni shtatzene.

ACS gjithashtu ju rekomandon:

 • Mos vishni deodorant, pluhur talk ose losion nen krahe ose ne gjoks diten e provimit. Keto mund te shfaqen ne mamografi si njolla kalciumi.
 • Pershkruani cdo simptome ose problem te gjirit tek teknologu qe kryen provimin.
 • Merrni mamografite tuaja te meparshme dhe vendosini ato ne dispozicion te radiologut nese ato jane bere ne nje vend tjeter. Kjo eshte e nevojshme per krahasim me provimin tuaj aktual dhe shpesh mund te merret ne nje CD.
 • Pyesni kur rezultatet tuaja do te jene te disponueshme; mos supozoni se rezultatet jane normale nese nuk merrni vesh nga mjeku juaj ose objekti i mamografise.