Sherbimet Mjeksore

Kirurgjia Onkologjike

Fusha e pergjithshme e onkologjise ka nje sere menyrash per te diagnostikuar dhe trajtuar kancerin . Onkologjia mjekesore shpesh perdor barna te kimioterapise per te sulmuar kancerin, ndersa onkologjia e rrezatimit mbeshtetet ne forma te ndryshme te terapise me rrezatim. Hematologji-onkologjia trajton kanceret e gjakut . Dermatologjia, pulmonkologjia intervenuese dhe fusha te tjera te mjekesise mund te perfshihen gjithashtu ne proces.

Cardiovascular Picture

Onkologjike

Onkologjia kirurgjikale eshte fusha e kujdesit ndaj kancerit qe perqendrohet ne kirurgji per te diagnostikuar, skeduar dhe trajtuar kancerin dhe per te menaxhuar disa simptoma te lidhura me kancerin. Onkologet kirurgjike ne Qendrat e Trajtimit te Kancerit te Amerikes® (CTCA) punojne ne nje ekip shumedisiplinor mjekesh dhe klinicistesh per te kombinuar kirurgjine me terapi dhe procedura te tjera te kerkuara nga plani gjitheperfshires i pacientit.

Kirurget tane dhe ekipet e onkologjise kirurgjikale ne CTCA® kane vite pervoje ne kryerjen e procedurave kirurgjikale per shume lloje te kancerit, duke perfshire tumoret e avancuara dhe komplekse. Kujdesi yne per pacientet perfshin gjithashtu perdorimin e operacioneve paliative per te kontrolluar dhimbjen, per te rritur nivelin tuaj te rehatise dhe per te permiresuar cilesine e jetes tuaj.

Onkologet tane kirurgjike marrin kohe per te diskutuar me secilin pacient mbi opsionet e diagnozes dhe trajtimit te disponueshme per ta, duke iu pergjigjur pyetjeve dhe shqetesimeve te tyre. Onkologet kirurgjike do te punojne me anetaret e tjere te ekipit - duke perfshire nutricionistet, terapiste rehabilitues dhe ofruesit naturopatike - per te parashikuar dhe menaxhuar efektet anesore te operacionit.

Nese jeni kandidat per kirurgji varet nga faktore te tille si lloji, madhesia, vendndodhja, shkalla dhe faza e tumorit, si dhe faktoret e pergjithshem te shendetit si mosha juaj, aftesia fizike dhe cdo gjendje mjekesore bashkeekzistuese qe mund te keni.

Cili eshte qellimi i onkologjise kirurgjikale?

Ka shume arsye qe dikush me ose i dyshuar per kancer mund t'i nenshtrohet nje operacioni. Onkologjia kirurgjikale mund te perdoret per:

 • Diagnoza e kancerit (kirurgji diagnostike ose biopsi)
 • Heqja e nje tumori ose nje pjese te kancerit ( kirurgji kurative ose zbutese )
 • Percaktoni se ku ndodhet kanceri, nese eshte perhapur dhe nese po ndikon ne funksionet e organeve te tjera (kirurgji ne skene)
 • Hiqni indet e trupit qe mund te behen kancerogjene (kirurgji parandaluese)
 • Mbeshtetni lloje te tjera trajtimi, te tilla si instalimi i nje porti infuzioni (kirurgji mbeshtetese)
 • Rivendosja e pamjes ose funksionit te trupit (kirurgji rindertuese)
 • Lehtesimi i efekteve anesore (kirurgji paliative)

Si kryhet operacioni i kancerit?

Ekzistojne dy lloje kryesore te kirurgjise se kancerit: kirurgjia e hapur dhe kirurgjia minimale invazive. Ne kirurgjine e hapur, onkologu kirurgjik do te beje nje prerje te madhe, zakonisht per te hequr te gjithe ose nje pjese te nje tumori dhe disa nga indet e shendetshme perreth (kufijte).

Teknikat kirurgjikale minimalisht invazive mund te perfshijne:

 • Laparoskopia : Nje onkolog kirurgjik do te beje disa prerje te vogla dhe do te fuse nje laparoskop - nje tub i holle me nje kamere te vogel te ngjitur ne te - ne nje nga prerjet per te kapur nje imazh te brendshem, ndersa fut mjete kirurgjikale ne prerjet e tjera per te eliminuar tumoret malinje dhe ind rrethues.
 • Kirurgjia me laser: Kirurgu do te perdore nje rreze te ngushte drite me intensitet te larte per te hequr nje tumor.
 • Kriokirurgjia: Kirurgu do te perdore azot te lengshem per te ngrire dhe vrare qelizat e kancerit.
 • Kirurgjia robotike : Ky operacion eshte i ngjashem me nje operacion laparoskopik. Megjithate, ne vend qe te manipuloje mjetet kirurgjikale me dore, kirurgu perdor nje tastiere kompjuteri per te perdorur mjetet robotike.

Procedura te tjera, si endoskopia, embolizimi, kirurgjia mikrografike Mohs dhe pleuroskopia, mund te kryhen nga jokirurge, duke perfshire dermatologe, onkologe rrezatimi dhe pulmonologe intervenues, ne varesi te procedures.

Trajtimet jo-kirurgjikale mund te kryhen para operacionit (terapia neoadjuvante) ose pas operacionit (terapi ndihmese) per te ndihmuar ne parandalimin e rritjes se kancerit, metastazave ose rikthimit. Trajtimet mund te perfshijne kimioterapi, terapi rrezatimi ose terapi hormonale.

Cilat jane efektet anesore te operacionit te kancerit?

Ashtu si me kirurgjine e pergjithshme, mund te kete komplikime qe lindin nga procedurat onkologjike kirurgjikale.

Disa nga efektet anesore te zakonshme te kirurgjise se kancerit perfshijne:

 • Infeksioni
 • Enjtje
 • Lodhja
 • Dhimbje
 • Limfedema
 • Nauze

Keni nevoje per nje onkolog kirurgjik?

Kirurgjia e kancerit perdoret per te trajtuar nje game te gjere kanceresh, ne varesi te vendndodhjes, madhesise dhe fazes se tyre. Ekipet multidisiplinare ne CTCA do te diskutojne me ju dhe njeri-tjetrin, indikacionet specifike te diagnozes suaj dhe do t'ju keshillojne per nje kurs veprimi te individualizuar te pershtatur me nevojat tuaja dhe qellimet e trajtimit.

Disa kancere qe trajtohen zakonisht me onkologjine kirurgjikale perfshijne:

 • Kanceri i trurit
 • Kanceri i gjirit
 • Kanceri kolorektal
 • Kanceri endokrin
 • Kanceri i stomakut (kanceri i stomakut)
 • Kanceret gjinekologjike
 • Kanceri i kokes dhe qafes
 • Kancer ne mushkeri
 • Melanoma dhe kanceri i lekures
 • Kanceri i pankreasit
 • Sarkomat