Sherbimet Mjeksore

ENDOSKOPIA

Endoskopia eshte nje procedure jokirurgjikale qe perdoret per te ekzaminuar traktin tretes te nje personi. Duke perdorur nje endoskop, nje tub fleksibel me nje drite dhe kamere te bashkangjitur ne te, mjeku juaj mund te shikoje fotografite e traktit tuaj te tretjes ne nje monitor TV me ngjyra.

Cardiovascular Picture

Endoskopia

Endoskopia eshte nje procedure jokirurgjikale qe perdoret per te ekzaminuar traktin tretes te nje personi. Duke perdorur nje endoskop, nje tub fleksibel me nje drite dhe kamere te bashkangjitur ne te, mjeku juaj mund te shikoje fotografite e traktit tuaj te tretjes ne nje monitor TV me ngjyra.

Gjate nje endoskopie te siperme, nje endoskop kalohet lehtesisht permes gojes dhe fytit dhe ne ezofag, duke i lejuar mjekut te shikoje ezofagun, stomakun dhe pjesen e siperme te zorres se holle.

Ne menyre te ngjashme, endoskopet mund te kalojne ne zorren e trashe (kolon) permes rektumit per te ekzaminuar kete zone te zorreve. Kjo procedure quhet sigmoidoskopi ose kolonoskopi ne varesi te lartesise se ekzaminimit te zorres se trashe.

Mjeket shpesh rekomandojne endoskopine per te vleresuar:

  • Dhimbje stomaku
  • Ulcera, gastrit ose veshtiresi ne gelltitje
  • Gjakderdhje nga trakti tretes
  • Ndryshimet ne zakonet e zorreve (kapsllek kronik ose diarre)
  • Polipe ose rritje ne zorren e trashe

Si te pergatitem per endoskopi?

Pergatitja e zorreve. Ekzaminimi i traktit te siperm tretes (endoskopia e siperme ose ERCP) nuk kerkon asgje me shume se agjerim per 6-8 ore para procedures. Per te ekzaminuar zorren e trashe, duhet pastruar nga jashteqitja. Prandaj, nje laksativ ose grup laksativesh jepet nje dite para procedures.

Qetesim. Per shumicen e ekzaminimeve me endoskop, ofrohet nje qetesues. Kjo rrit komoditetin e individit qe i nenshtrohet ekzaminimit. Qetesuesi, i cili administrohet nepermjet nje injeksioni ne vene, prodhon relaksim dhe gjume te lehte. Zakonisht ka pak ose aspak kujtime te procedures. Pacientet zgjohen brenda nje ore, por efektet e barnave jane me te zgjatura, keshtu qe nuk eshte e sigurt per te vozitur deri te nesermen.

Anestezia e pergjithshme (ju ve ne gjume te plote per nje periudhe kohe) jepet vetem ne rrethana shume te vecanta (te femijet e vegjel dhe kur jane planifikuar procedura shume komplekse).

PROCEDURAT


Kolonoskopia

Diagrami i procedures se kolonoskopise
Nje procedure qe perdor nje tub te gjate te holle me nje kamere qe kalon permes anusit per te vizualizuar rektumin dhe te gjithe gjatesine e zorres se trashe. Procedura kryhet ose per te kerkuar polipe te zorres se trashe dhe/ose kancer te zorres se trashe tek dikush pa simptoma, te referuara si ekzaminim, ose per te vleresuar me tej simptomat duke perfshire gjakderdhjen nga zorra, jashteqitjet e erreta, ndryshimin ne zakonet e zorreve ose konsistencen e jashteqitjes (diarre, laps- jashteqitje e holle), dhimbje barku dhe humbje peshe e pashpjegueshme. Perpara procedures, mjeku mund t'i kerkoje pacientit te nderprese marrjen e medikamenteve te caktuara, duke perfshire holluesit e gjakut, aspirine, medikamente per diabetin, oseBarnat anti-inflamatore josteroidale . Nje pergatitje e zorreve zakonisht merret nje nate para dhe ne mengjes te procedures, e cila perbehet nga nje klizme ose laksative, ose pilula ose pluhur te tretur ne leng, qe do te shkaktojne diarre. Procedura mund te duhet te nderpritet dhe te riplanifikohet nese ka mbetur jashteqitje ne zorren e trashe per shkak te nje pergatitjeje jo te plote te zorreve, sepse mjeku nuk mund ta vizualizoje ne menyre adekuate zorren e trashe. Gjate procedures, pacienti qetesohet dhe skopi perdoret per te ekzaminuar te gjithe gjatesine e zorres se trashe duke kerkuar polipe, gjakderdhje ose inde jonormale. Nje biopsi ose heqje polipme pas mund te kryhet dhe indi te dergohet ne laborator per vleresim. Procedura zakonisht zgjat tridhjete minuta deri ne nje ore e ndjekur nga nje periudhe vezhgimi prej nje deri ne dy ore. Komplikimet perfshijne fryrje, ngerce, nje reagim ndaj anestezise, gjakderdhje dhe nje vrime neper murin e zorres se trashe qe mund te kerkoje kolonoskopi te perseritur ose kirurgji. Shenjat e nje nderlikimi serioz qe kerkon kujdes urgjent ose urgjent mjekesor perfshijne dhimbje te forta ne bark, ethe, gjakderdhje qe nuk permiresohet, marramendje dhe dobesi.

Sigmoidoskopia

Nje procedure e ngjashme me nje kolonoskopi duke perdorur nje tub te gjate te holle me nje kamere (skop) kaloi permes anusit, por synonte vetem te vizualizonte rektumin dhe pjesen e fundit te zorres se trashe me afer rektumit. Te gjitha aspektet e procedures jane te njejta si per kolonoskopine, me perjashtim qe kjo procedure zgjat vetem dhjete deri ne njezet minuta dhe kryhet pa qetesues. Kjo zakonisht lejon qe pacienti te kthehet ne aktivitetet normale menjehere pas perfundimit te procedures.

Ezofagogastroduodenoskopi (EGD)

Nje procedure qe perdor nje tub te gjate te holle me nje kamere qe kalon permes gojes per te pare ezofagun ("ezofago-"), stomakun ("gastro-") dhe duodenin ( "duodeno-"). Gjithashtu quhet endoskopia e siperme ose thjesht endoskopi. Procedura kryhet per vleresimin e metejshem te simptomave, duke perfshire urthin e vazhdueshem, dispepsi, te vjella me gjak, jashteqitje te erreta, te perziera dhe te vjella te vazhdueshme, dhimbje, veshtiresi ne gelltitje, gelltitje te dhimbshme dhe humbje peshe te pashpjegueshme. Gjithashtu kryhet per testime te metejshme pas nje testi laboratorik qe tregonnivele te uleta te hemoglobines pa nje shkak te njohur ose nje gelltitje jonormale e bariumit . Procedura mund te perdoret per te diagnostikuar shume crregullime permes vizualizimit te drejtperdrejte ose biopsise se indeve duke perfshire varicet e ezofagut, ngushtimet e ezofagut, semundjen e refluksit gastroezofageal, ezofagun Barrett, kancerin, semundjen celiac, gastritin, semundjen e ulceres peptike dhe nje infeksion H. pylori . Teknikat intraoperative me pas mund te perdoren per trajtimin e disa crregullimeve, si p.sh. lidhja e variceve te ezofagut ose zgjerimingushtimet e ezofagut. Pacientit do t'i kerkohet te mos haje ose pije asgje duke filluar 4 ore para procedures. Zakonisht kerkohet qetesues per rehatine e pacientit. Kjo procedure zakonisht zgjat rreth tridhjete minuta e ndjekur nga nje periudhe vezhgimi prej nje deri ne dy ore. Efektet anesore perfshijne fryrje, te perziera dhe dhimbje te fytit per 1 deri ne 2 dite. Komplikimet jane te rralla, por perfshijne reagimin ndaj anestezise, gjakderdhjen dhe nje vrime neper murin e ezofagut, stomakut ose zorreve te vogla qe mund te kerkojne kirurgji. Shenjat e nje nderlikimi serioz qe kerkon kujdes urgjent ose urgjent mjekesor perfshijne dhimbje gjoksi, probleme me frymemarrjen, probleme me gelltitjen, dhimbje fyti qe perkeqesohet, te vjella me gjak ose shfaqjen e "kafes" .", dhimbje te perkeqesuara te barkut, jashteqitje te pergjakshme ose te zeza, dhe temperature.

Kolangiopankreatografia Retrograde Endoskopike (ERCP)

Nje procedure duke perdorur nje tub te gjate te holle me nje kamere qe kalon permes gojes tuaj ne pjesen e pare te zorreve te vogla per te lokalizuar, diagnostikuar dhe trajtuar crregullimet qe lidhen me kanalet biliare dhe pankreatike . Keto kanale bartin lengje qe ndihmojne ne tretjen e ushqimit nga melcia, fshikeza e temthit dhe pankreasi dhe mund te ngushtohen ose bllokohen si rezultat i gureve te temthit, infeksionit, inflamacionit, pseudokisteve pankreatike dhe tumoreve te kanaleve biliare ose pankreasit. Si rezultat, dikush mund te perjetoje dhimbje shpine, zverdhje te lekures dhe nje test laboratorik jonormal qe tregon nje bilirubine te ngriturniveli qe mund te kerkoje kete procedure. Megjithate, procedura nuk rekomandohet nese pacienti ka pankreatit akut, pervec nese niveli i bilirubines mbetet i larte ose eshte ne rritje, gje qe mund te sugjeroje se bllokimi eshte ende i pranishem. Pacientit do t'i kerkohet te mos haje ose pije asgje duke filluar 8 ore para procedures. Pasi pacienti te qetesohet, mjeku do ta kaloje objektin permes gojes, ezofagut, stomakut dhe ne duodenum per te gjetur hapjen ku kanalet derdhen ne zorren e holle . Mjeku me pas mund te injektoje boje ne keto kanale dhe te marre rreze X te cilat tregojne nje pamje ne kohe reale, nepermjet fluoroskopise ., duke i lejuar mjekut te lokalizoje dhe te lehtesoje bllokimin. Kjo behet permes teknikave te shumta duke perfshire prerjen e hapjes dhe krijimin e nje vrime me te madhe per kullimin, heqjen e gureve te temthit dhe mbeturinave te tjera, zgjerimin e pjeseve te ngushta te kanaleve ose vendosjen e nje stenti qe i mban kanalet hapur. Mjeku gjithashtu mund te marre nje biopsi te kanaleve per te vleresuar kancerin, infeksionin ose inflamacionin. Efektet anesore perfshijne fryrje, te perziera ose dhimbje te fytit per 1 deri ne 2 dite. Komplikimet perfshijne pankreatitin, infeksionin e kanaleve biliare ose fshikezes se temthit, gjakderdhje, reagim ndaj anestezise dhe perforim i cdo strukture qe kalon skopia ose instrumentet e tij, por vecanerisht duodeni, kanali biliar dhe kanali pankreatik. Shenjat e nje nderlikimi serioz qe kerkon kujdes urgjent ose urgjent mjekesor perfshijne jashteqitje te pergjakshme ose te zeze, dhimbje gjoksi, ethe, perkeqesim te dhimbjes se barkut, perkeqesim te dhimbjes se fytit, probleme me frymemarrjen, probleme me gelltitjen, te vjella qe jane te pergjakshme ose qe duken si llum kafeje . Ne shumicen e rasteve, komplikimet nga kjo procedure kerkojne shtrimin ne spital per trajtim.