Sherbimet Mjeksore

UROLOGJIA

Urologjia eshte nje pjese e kujdesit shendetesor qe merret me semundjet e traktit urinar mashkullor dhe femeror (veshkat, ureteret, fshikeza dhe uretra). Ai gjithashtu merret me organet mashkullore qe jane ne gjendje te bejne foshnja (penisi, testikujt, skrotumi, prostata, etj.). Meqenese problemet shendetesore ne keto pjese te trupit mund t'i ndodhin te gjitheve, shendeti urologjik eshte i rendesishem.

Cardiovascular Picture

Urologjia njihet si nje specialitet kirurgjik. Pervec kirurgjise, nje urolog eshte nje mjek me urtesi te mjekesise se brendshme, pediatrike, gjinekologjise dhe pjeseve te tjera te kujdesit shendetesor. Kjo ndodh sepse nje urolog has nje game te gjere problemesh klinike. Shtrirja e urologjise eshte e madhe dhe Shoqata Amerikane Urologjike ka emeruar shtate pjese subspecialiteti:

 • Urologjia e femijeve (urologjia e femijeve)
 • Onkologjia Urologjike (Kanceret urologjike)
 • Transplanti i veshkave (veshkave).
 • Steriliteti mashkullor
 • Kalkuli (guret ne traktin urinar)
 • Urologjia e Femres
 • Neurologjia (kontrolli i sistemit nervor te organeve gjenitourinar)
ekzaminimi veshkave

Kush kujdeset per pacientet e urologjise?

Nese keni probleme me shendetin urologjik, mund te shihni nje urolog. Ju gjithashtu mund te shihni nje person ne ekipin e kujdesit te urologut .

Urologet perdorin teknologji per t'i ndihmuar ata, duke perfshire lazeret, robotiken, ngrirjen e tumoreve (krioterapi), operacionin me TUR dhe perdorimin e valeve te goditjes per te copetuar guret (litotripsia).

Procedurat e zakonshme perfshijne:

 • heqja endoskopike e prostates (e cila mund te perfshije lazer)
 • kirurgji robotike per te hequr fshikezen, veshken ose prostaten per te trajtuar kancerin
 • heqja e gureve ne veshka/fragmentimi me lazer i gureve ne veshka dhe ureter
 • cistoskopia
 • formimi i nje stome per te devijuar urinen ne nje qese
 • vazektomia
 • synet(cirkumcizio) dhe kirurgji skrotale.

Dr. Gürsel Göksu

Undescribed image