Sherbimet Mjeksore

FIZIOTERAPIA

Terapia fizike ( PT ), e njohur edhe si fizioterapi, eshte nje nga profesionet aleate shendetesore. Ofrohet nga terapiste fizike qe promovojne, ruajne ose rivendosin shendetin permes ekzaminimit fizik, diagnostikimit, menaxhimit, prognozes, edukimit te pacientit, nderhyrjes fizike, rehabilitimit, parandalimit te semundjeve dhe promovimit te shendetit.

Cardiovascular Picture

FIZIOTERAPIA

Terapistet fizike njihen si fizioterapiste ne shume vende. Pervec praktikes klinike, aspekte te tjera te praktikes se terapistit fizik perfshijne kerkimin, edukimin, konsultimin dhe administrimin shendetesor . Terapia fizike ofrohet si nje trajtim i kujdesit paresor ose krahas, ose ne lidhje me, sherbime te tjera mjekesore . Ne disa juridiksione, si ne Mbreterine e Bashkuar, fizioterapistet kane autoritetin te pershkruajne medikamente. Terapia fizike trajton semundjet ose lendimet qe kufizojne aftesite e nje personi per te levizur dhe kryer aktivitete funksionale ne jeten e tyre te perditshme. PT-te perdorin historine e nje individi dhe ekzaminimin fizik per te arritur ne nje diagnoze dhe per te vendosur nje plan menaxhimi dhe, kur eshte e nevojshme, per te perfshire rezultatet e studimeve laboratorike dhe imazherike si rrezet X, CT-skanimi ose gjetjet MRI. Mund te perdoren gjithashtu teste elektrodiagnostike (p.sh., elektromiograma dhe testimi i shpejtesise se percueshmerise nervore). Menaxhimi i PT-se zakonisht perfshin pershkrimin ose ndihmen me ushtrime specifike, terapi manualedhe manipulimi, pajisjet mekanike si terheqja, edukimi, modalitetet elektrofizike qe perfshijne nxehtesine, te ftohtin, energjine elektrike, valet e zerit, rrezatimi, pajisjet ndihmese, protezat, ortozat dhe nderhyrje te tjera. Pervec kesaj, PT-te punojne me individe per te parandaluar humbjen e levizshmerise perpara se te ndodhe duke zhvilluar programe te orientuara drejt fitnesit dhe mireqenies per nje menyre jetese me te shendetshme dhe me aktive, duke ofruar sherbime per individet dhe popullatat per te zhvilluar, ruajtur dhe rivendosur levizjen maksimale dhe aftesine funksionale gjate gjithe jetes. jetegjatesia. Kjo perfshin ofrimin e trajtimit ne rrethana kur levizja dhe funksioni kercenohen nga plakja, demtimi, semundjet ose faktoret mjedisore. Levizja funksionale eshte thelbesore per ate qe do te thote te jesh i shendetshem . Fizioterapia eshte nje pjese e rendesishme e trajtimit per shumicen e njerezve me artrit. Fizioterapistet jane pjese e nje ekipi profesionistesh te kujdesit shendetesor qe ju ndihmojne te rifilloni ose mbani nje jete aktive dhe te pavarur si ne shtepi ashtu edhe ne pune. Ata jane eksperte ne vleresimin e levizjes dhe gjithashtu mund t'ju tregojne se si te mbroni nyjet tuaja.

Fizioterapisti juaj do te:

 • Ofrojne keshilla dhe siguri
 • Ju ndihmon te ndiheni te sigurt per menaxhimin e gjendjes tuaj
 • Adresoni cdo shqetesim apo paqartesi
 • Vendosni qellime te pershtatshme per t'ju mbajtur sa me aktiv.

Fizioterapistet specialiste jane te trajnuar ne diagnostikimin dhe trajtimin e problemeve te kyceve dhe muskujve, dhe mjeku juaj i pergjithshem mund t'ju referoje te nje fizioterapist specialist dhe jo te nje reumatolog ose kirurg ortopedik.

Si mund te ndihmoje fizioterapia?

eshte e rendesishme qe te perpiqeni te qendroni aktiv kur keni artrit. Shume njerez shqetesohen se stervitja do te rrise dhimbjen e tyre ose do te demtoje nyjet e tyre. Por nyjet jane krijuar per te levizur dhe pasiviteti i dobeson muskujt. Nje fizioterapist do t'ju pyese per nivelin tuaj aktual te aktivitetit dhe cdo problem te vecante qe keni. Ata gjithashtu do te ekzaminojne nyjet tuaja per te vleresuar forcen tuaj te muskujve dhe gamen e levizjes ne nyjet tuaja. Kjo do t'i ndihmoje ata te pershtasin nje program trajtimesh, ushtrimesh dhe aktivitetesh per te permbushur nevojat tuaja individuale.

Programi mund te perfshije:

 • Keshilla te pergjithshme per rritjen e nivelit te aktivitetit tuaj, vendosjen e qellimeve dhe gjetjen e ekuilibrit te duhur midis pushimit dhe aktivitetit
 • Duke ju ndihmuar te shmangni lendimet e lidhura me stervitjen duke ju keshilluar per cdo pajisje ose trajnim qe mund t'ju nevojitet nese jeni duke filluar nje aktivitet te ri
 • Nje program ushtrimesh me shkalle specifike per te permiresuar aftesine, forcen, fleksibilitetin dhe levizshmerine tuaj – te cilat mund te vazhdoni t'i beni ne shtepi
 • Nje kurs i terapise ujore (ndonjehere i quajtur hidroterapi) - ushtrime ne nje pishine me uje te ngrohte
 • Keshilla per teknikat dhe trajtimet per te menaxhuar dhimbjen - duke perfshire nxehtesine ose paketat e akullit, masazhin dhe akupunkturen
 • Sigurimi i mjeteve ndihmese per ecje ose splints per te ndihmuar ne ruajtjen e levizshmerise dhe pavaresise tuaj.
 • Programe ushtrimesh me nota

  Ju mund te ndertoni gradualisht forcen, qendrueshmerine, levizshmerine dhe nivelet tuaja te aktivitetit duke ndjekur nje program te graduar ushtrimesh. Fizioterapisti juaj do t'ju tregoje se si te filloni butesisht dhe me pas te rrisni gradualisht aktivitetin tuaj, pa u lodhur ose shtuar dhimbjen tuaj.
  Fizioterapisti juaj ndoshta do te rekomandoje nje kombinim te:

  • Ushtrime shtrenguese per te ndihmuar ne lehtesimin e dhimbjeve dhe per te marre levizjen me te mire nga kycet tuaja
  • Ushtrime forcuese per te ndertuar ose ruajtur forcen ne muskujt qe mbeshtesin nyjet tuaja
  • Ushtrime te pergjithshme fitnesi, te cilat jane te rendesishme per shendetin tuaj te pergjithshem
  • Ushtrime proprioceptive, te cilat permiresojne ekuilibrin, koordinimin dhe shkathtesine.

  Fizioterapisti juaj do te jete ne gjendje te keshilloje per klasat qe mund te jene te disponueshme ne nivel lokal, si yoga, t'ai chi ose Pilates, si dhe cdo grup ecjeje ose sporti ne zonen tuaj.
  Disa fizioterapiste kane akses ne nje pishine te terapise ujore (ndonjehere e quajtur hidroterapi) ku mund te kryeni ushtrime ne uje te ngrohte. Shume njerez e kane me te lehte te levizin ne uje - ngrohtesia eshte qetesuese dhe uji mbeshtet peshen tuaj ne menyre qe te mund te levizni nyjet dhe muskujt tuaj pa i tendosur ato.

  Trajtimet per lehtesimin e dhimbjeve

  Medikamentet do t'ju ndihmojne, por nje fizioterapist mund t'ju tregoje per metoda te tjera te lehtesimit te dhimbjes qe funksionojne se bashku me medikamentet tuaja. Ju do te jeni ne gjendje te vazhdoni vete me disa nga keto trajtime ndermjet takimeve - per shembull:

  • pako akulli per te qetesuar kycet e nxehta dhe te fryra
  • paketa ngrohese per te relaksuar muskujt e tensionuar dhe te lodhur
  • splinta per te mbeshtetur nyjet e fryra ose te dhimbshme
  • TENS (stimulim nervor elektrik transkutan), i cili funksionon duke ndryshuar mesazhet e dhimbjes ne trurin tuaj. Nje makine TENS eshte nje pajisje e vogel elektronike qe dergon pulse ne mbaresat nervore nepermjet jastekeve te vendosur ne lekuren tuaj. Kjo shkakton nje ndjesi shpimi gjilperash qe shume njerezve u duket qetesuese.
  • masazh ose manipulim per te reduktuar ngurtesimin dhe dhimbjen, per te relaksuar muskujt dhe per te ndihmuar ne permiresimin e games se levizjes ne nje nyje
  • akupunktura, e cila mendohet se funksionon duke nderhyre ne sinjalet e dhimbjes ne tru dhe duke shkaktuar lirimin e qetesuesve natyrale te quajtur endorfine
  • elektroterapia, ku teknika te tilla si ultratingulli dhe terapia me lazer te nivelit te ulet mund te ndihmojne ne stimulimin e procesit te sherimit dhe per kete arsye reduktimin e dhimbjes
  • injeksione steroide, te cilat mund te jene te dobishme nese keni nje kyc qe eshte vecanerisht i dhimbshem dhe qe e ben te veshtire per ju qe te beheni me aktive.