Sherbimet Mjeksore

DERMATOLOGJIA

Dermatologjia eshte dege e mjekesise qe merret me lekuren eshte nje specialitet me aspektin mjekesor dhe ate kirurgjik. Nje dermatolog eshte nje mjek specialist qe menaxhon semundjet qe lidhen me lekuren, floket, thonjte dhe disa probleme kozmetike.

Cardiovascular Picture

Dermatologji kozmetike

Dermatologet kane qene lider ne fushen e kirurgjise estetike. Disa dermatologe perfundojne bursa ne dermatologjine kirurgjikale. Shume jane te trajnuar ne rezidencen e tyre per perdorimin e toksines botulinum, mbushesve dhe kirurgjise me lazer. Disa dermatologe kryejne procedura kozmetike duke perfshire liposuksionin, blefaroplastiken dhe ngritjen e fytyres . Shumica e dermatologeve e kufizojne praktiken e tyre kozmetike ne procedura minimale invazive. Pavaresisht mungeses se udhezimeve formale nga Bordi Amerikan i Dermatologjise, shume bursa kozmetike ofrohen si ne kirurgji ashtu edhe ne mjekesine lazer.

Dermatopatologjia

Nje dermatopatolog eshte nje patolog ose dermatolog i specializuar ne patologjine e lekures. Kjo fushe ndahet nga dermatologet dhe patologet. Zakonisht, nje dermatolog ose patolog perfundon nje vit burse per dermatopatologji. Kjo zakonisht perfshin gjashte muaj te patologjise se pergjithshme dhe gjashte muaj te dermatopatologjise. Te diplomuarit e te dy specialiteteve mund te kualifikohen si dermatopatologe. Ne perfundim te nje rezidence standarde ne dermatologji, shume dermatologe jane gjithashtu kompetente ne dermatopatologji. Disa dermatopatologe kualifikohen per t'u ulur per ekzaminimet e tyre duke perfunduar nje rezidence ne dermatologji dhe nje ne patologji.

Trikologjia

Trikologjia eshte e specializuar ne semundjet, te cilat manifestohen me renie te flokeve, anomali te flokeve, hipertrikoze dhe ndryshime ne skalpin e kokes. Trikoskopia eshte nje metode diagnostike mjekesore qe perdoret nga dermatologet me nje interes te vecante ne trikologji.

Imunodermatologjia

Kjo fushe eshte e specializuar ne trajtimin e semundjeve te lekures te ndermjetesuara nga imuniteti si lupus, pemphigoid bulloz, pemphigus vulgaris dhe crregullime te tjera te lekures te ndermjetesuara nga imuniteti. Specialistet ne kete fushe shpesh drejtojne laboratoret e tyre te imunopatologjise. Testimi imunodermatologjik eshte thelbesor per diagnostikimin dhe trajtimin e sakte te shume semundjeve qe prekin organet epiteliale duke perfshire lekuren, mukozen, traktin gastrointestinal dhe respirator. Semundjet e ndryshme shpesh mbivendosen ne paraqitjen klinike dhe histologjike dhe, megjithese vete semundjet nuk jane te zakonshme, mund te shfaqen me tipare te crregullimeve te zakonshme te lekures si urtikaria, ekzema dhe kruarja kronike. Prandaj, diagnoza e nje semundje imunodermatologjike shpesh vonohet. Testet kryhen ne gjak dhe inde qe dergohen ne laboratore te ndryshem nga institucione mjekesore dhe mjeke referues ne te gjithe Shtetet e Bashkuara.

Kirurgjia e Mohs

Nenspecialiteti dermatologjik i quajtur kirurgjia Mohs fokusohet ne heqjen e kancereve te lekures duke perdorur nje teknike qe lejon vleresimin intraoperativ te shumices se kufijve te tumorit periferik dhe te thelle. E zhvilluar ne vitet 1930 nga Dr. Frederic E. Mohs, procedura eshte percaktuar si nje lloj perpunimi CCPDMA . Mjeket e trajnuar ne kete teknike duhet te jene te kenaqur si me patologjine ashtu edhe me kirurgjine, dhe dermatologet marrin trajnim te gjere ne te dyja gjate qendrimit te tyre. Mjeket qe kryejne operacionin Mohs mund te marrin trajnim ne kete teknike te specializuar gjate qendrimit te tyre ne dermatologji, por shume kerkojne trajnim shtese ose nepermjet preceptorshipeve formale per t'u bere anetare te Shoqates Amerikane per Kirurgjine Mohs ose permes programeve njevjecare te trajnimit te bursave te kirurgjise Mohs te administruara nga Kolegji Amerikan i Kirurgjise Mohs. Ne vitin 2020, Bordi Amerikan i Dermatologjise (ABD) mori miratimin nga Bordi Amerikan i Specialiteteve Mjekesore (ABMS) per te krijuar nje provim te certifikimit te bordit ne nenspecialitetin e Kirurgjise Dermatologjike Mikrografike (Mohs Surgery). Provimi u ofrua per here te pare ne tetor 2021 per cdo dermatolog te certifikuar nga bordi amerikan qe praktikon kirurgjine Mohs, pavaresisht nese ata kane marre trajnimin e tyre ne rezidencen e dermatologjise ose si pjese e nje shoqerie. Kjo teknike kerkon integrimin e te njejtit mjek ne dy kapacitete te ndryshme - kirurg dhe patolog. Ne rast se njera nga dy pergjegjesite i caktohet nje mjeku tjeter ose profesionisti i kualifikuar i kujdesit shendetesor, nuk konsiderohet te jete operacioni Mohs.

Dermatologji pediatrike

Mjeket mund te kualifikohen per kete specializim duke kryer si rezidencen pediatrike ashtu edhe rezidencen e dermatologjise. Ose ata mund te zgjedhin te perfundojne nje burse pas rezidences. Kjo fushe perfshin semundjet komplekse te te porsalindurve, semundjet trashegimore te lekures ose gjenodermatozat dhe veshtiresite e shumta te punes me popullaten pediatrike .

Teledermatologjia

Teledermatologjia eshte nje forme e praktikes dermatologjike ne te cilen teknologjite e telekomunikacionit perdoren per te shkembyer informacione mjekesore dhe trajtim permes komunikimit audio, vizual dhe te dhenave, duke perfshire fotot e gjendjeve dermatologjike, midis dermatologeve dhe jodermatologeve qe vleresojne pacientet, se bashku me dermatologet drejtperdrejt me pacientet nepermjet distance. Ne Indi, gjate situatave te renda te koronavirusit, disa dermatologe kane iniciuar konsultime online me pacientet e tyre duke perdorur disa aplikacione te njohura, si Practo, Apollo Pharmacy, Skin Beauty Pal, Lybrate, etj. Ky subspecialitet merret me opsionet per te pare kushtet e lekures ne nje distance te madhe per te ofruar shkembim njohurish, per te krijuar sherbime te opinionit te dyte per ekspertet, ose per ta perdorur kete per ndjekjen e individeve me semundje kronike te lekures. Teledermatologjia mund te zvogeloje kohen e pritjes duke lejuar dermatologet te trajtojne semundje te vogla ne internet, ndersa kushteve serioze qe kerkojne kujdes te menjehershem u jepet perparesi per takime.

Dermatoepidemiologjia

Dermatoepidemiologjia eshte studimi i semundjeve te lekures ne nivel popullsie. Nje nga aspektet e tij eshte percaktimi i barres globale te semundjeve te lekures. Nga viti 1990 deri ne vitin 2013, semundja e lekures perben rreth 2% te paaftesise totale te semundjes globale e matur ne vitet e jetes te pershtatura me aftesine e kufizuar.
problemet lekure

Terapite

Pastrimi i poreve te fytyres ne Meditec ne ITESM CCM (2012)

Terapite e ofruara nga dermatologet perfshijne:

 • Prerja dhe trajtimi i kancerit te lekures
 • Kriokirurgjia per trajtimin e lythave, kancereve te lekures dhe dermatozave te tjera
 • Injeksione mbushese kozmetike
 • Trajtim intralezional me barna steroide ose kimioterapi
 • Terapia me lazer per menaxhimin e shenjave te lindjes, crregullimeve te lekures (si vitiligo ), heqjes se tatuazheve dhe rishfaqjes dhe perteritjes kozmetike
 • Peeling kimik per trajtimin e akneve, melasmes dhe demtimeve nga dielli
 • Terapia fotodinamike per trajtimin e kancerit te lekures dhe rritjeve prekanceroze
 • Fototerapia duke perfshire perdorimin e UVB me brez te ngushte, UVB me brez te gjere, psoralen dhe UVB
 • Liposuction tumescent : I shpikur nga nje gjinekolog, nje dermatolog (Dr. Jeffrey A. Klein ) e pershtati proceduren me infuzionin lokal te anestezise se holluar te quajtur liposuction tumescent. Kjo metode tani praktikohet gjeresisht nga dermatologet, kirurget plastike dhe gjinekologet.
 • Terapia me rrezatim, megjithese praktikohet rralle nga dermatologet, disa vazhdojne ta ofrojne ate ne zyrat e tyre.
 • Kirurgjia e Vitiligos perfshin procedura te tilla si transplantimi autolog i melanociteve, shartimi i flluskave me thithje dhe shartimi me grusht.
 • Testimi i alergjise perdor testin "patch" per dermatitin e kontaktit.
 • Terapite sistemike perfshijne antibiotike, imunomodulues dhe produkte te reja injektuese.
 • Terapite lokale perdorin shume nga produktet dhe komponimet e shumta te perdorura ne menyre topike.