Kush eshte kantidat per kirurgjine bariatrike?

Zvogelimi i stomakut

Pacientet qe do ti nenshtohen kirurgjise bariatrike duhet t’i kushtojne vemendje nje sere faktoresh.

Nje nga kriteret me te rendesishme eshte indeksi i mases trupre (BMI). BMI eshte nje vlere e llogaritur duke pjesetuar peshen e trupit (kg) me katrorin e lartesise ne metra.

Obeziteti klasifikohet ne 3 nengrupe; 30-35, 35-40 dhe mbi 40.

Kirurgjia bariatrike duhet te kryhet nese BMI eshte midis 35-40 ne kushte te lidhura me obezitetin.

Keto jane:

 • Diabeti i tipit 2
 • Hipertensioni
 • Kolesteroli i larte, trigliceridet e larta dhe nivelet e uleta te kolesterolit HDL
 • Sindroma e apnese se gjumit
 • Semundja e melcise yndyrore (NASH)
 • Astma
 • Semundja e refluksit gastroezofageal
 • Semundja e stazes venoze
 • Pamjaftueshmeria e venave te thella
 • Inkontenence urinare
 • Deformime te kyceve, si pasoje e peshes se madhe