Cfare i shkakton krampet ne stomak?

Zvogelimi i stomakut

Ka shume shkaqe te krampeve ose ngerceve te stomakut dhe ndersa simptomat shpesh mund te ndryshojne midis individeve, dhimbja kronike nuk duhet te injorohet asnjehere. Krampet e stomakut ndonjehere mund te perfaqesojne nje tregues se nje crregullim themelor eshte i pranishem. Kjo eshte arsyeja pse eshte e domosdoshme te hedhim nje veshtrim ne disa nga shkaqet e ngerceve (krampeve), si dhe nje pjese te vogel te mjeteve juridike te mundshme per t'u marre parasysh.


Shkaqet kryesore te krampeve ne stomak

Ngercet zakonisht perkufizohen si dhimbje ose shqetesim i lehte qe gjenden ne zonen e barkut. Lloji i dhimbjes varet nga shkaku i ngerceve. Ngercet ne shumicen e rasteve shkaktohen nga faktore te brendshem duke perfshire:
  • Intoleranca ndaj laktozes
  • Sindroma e zorres se irrituar (IBS)
  • Alergjite
  • Nje virus i stomakut ose i zorreve
  • Ne raste te rralla, helmimi nga ushqimi

Si rregull i pergjithshem, shumica e ngerceve duhet te lehtesohen brenda nje periudhe te shkurter kohore. Por, duhet te konsultoheni me nje mjek nese hasni dhimbje akute qe nuk qetesohen, qe perkeqesohen ose shoqerohen me temperature. Keto mund te tregojne se ekziston nje gjendje me e komplikuar ne stomak.


Nje veshtrim i llojeve te ngerceve ne stomak

Mjeket shpesh i klasifikojne krampet e stomakut ne tre kategori te vecanta:
  • Siklet i pergjithesuar (dhimbje qe ndihet ne me shume se 50% te zones se barkut).
  • Dhimbje e lokalizuar.
  • Dhimbje qe rritet dhe zvogelohet (shpesh klasifikohen si ngerce te thjeshta dhe deri tani lloji me i zakonshem).

Kjo i ndihmon specialistet te percaktojne diagnozen. Per shembull, dhimbja difuze (e shperndare) e barkut mund te lidhet me sforcimet fizike apo edhe me nje hernie hiatale. Krampet e brendshme mund te tregojne edhe ndryshimet ne dieten ushqimore.


A ka nje lidhje midis ankthit dhe dhimbjes se stomakut?


A ishit ne dijeni se disa lloje ankthi mund te cojne ne ngerce? Kur ndihemi te shqetesuar ose papritur te stresuar, trupi yne shpesh leshon hormone (si kortizoli) ne qarkullimin e gjakut. Keto ndikojne ne pershpejtimin e metabolizmit dhe ne disa raste, prishjen e proceseve normale te tretjes. Nese lihen te pakontrolluara, ngercet e thjeshta mund te evoluojne ne kushte me kronike si semundja e refluksit gastrointestinal (GERD) dhe madje edhe ulcera ne stomak per shkak te rritjes se perqendrimit te acidit gastrik.

Krampet e stomakut dhe obeziteti, ekziston nje lidhje midis tyre?


Ekzistojne raste kur ngercet dhe dhimbjet e barkut ndajne nje lidhje me obezitetin. Ndersa studimet ende vazhdojne, disa korrelacione interesante jane bere te njohura tashme. Ata qe mbajne peshe te tepert ne pjesen e siperme te tyren duket se jane me te prirur per te zhvilluar inflamacion. Bakteret e zorreve jane te ndryshme tek individet obeze kur krahasohen me ato qe lidhen me nje indeks normal te mases trupore. Individet qe jane mbipeshe mund te vuajne nga sindroma "leaky gut”, ose zorra qe rrjedh, nje situate qe shkakton nje rritje te pershkueshmerise se traktit tretes. Dhimbjet e stomakut gjithashtu mund te bejne qe individet obeze te shmangin ushqimet specifike, duke i privuar potencialisht nga lendet ushqyese te vlefshme qe jane jetike per sa i perket shendetit te tyre te pergjithshem.

Si mund te lehtesohen krampet ne stomak?


Shumica e ngerceve te stomakut nuk jane shkak per alarm. Ato normalisht do te zgjidhen vete brenda nje periudhe te shkurter kohore. Nese ato vazhdojne, marrja e nje tablete ose stretching mund te ndihmoje ne lehtesimin e simptomave. Ne rast se keto ngerce jane psikosomatike, eshte e rendesishme te permiresoni menyrat me te cilat perballeni me situata stresuese. Nje tjeter opsion i domosdoshem perfshin biseden me mjekun tuaj ose nje nutricionist te kualifikuar. Mund te kete raste kur disa ushqime ju shkaktojne krampe. Ju mund te vuani nga nje forme e lehte e intolerances ndaj laktozes. Sido qe te jete, gjithmone kerkoni ndihmen e profesionisteve per te pasur nje diagnoze te kualifikuar ne menyre qe te ndermerren veprimet e duhura me pas.