Dyshimet dhe Shkaqet e Semundjeve te Zemres

stresi dhe zemra
Semundjet kardiovaskulare jane nje nga shkaqet kryesore te vdekshmerise ne bote. Ndersa njohuria per shkaqet dhe trajtimet ka permiresuar, ende ka shume te panjohura qe njerezit nuk i dine rreth ketyre semundjeve.

Shkaqet e Semundjeve te Zemres

  • Gjenetika: Nese keni nje histori familjare te semundjeve te zemres, rreziku juaj personal mund te jete me i larte.
  • Mosha dhe Gjinia: Me shtimin e moshes, rreziku per semundjet e zemres rritet. Meshkujt kane nje tendence me te larte per te zhvilluar semundje te zemres ne moshe me te re se grate.
  • Duke u Pire Duhani: Duhani shkakton ngushtimin e arterieve, çka rrit presionin e gjakut dhe rrezikun e sulmeve ne zemer.
  • Ushqimi dhe Ushtrimet: Ushqimi me yndyrna te larta dhe mungesa e aktivitetit fizik jane faktore te rendesishem shkaktare.
  • Stresi: Siç diskutuam me pare, stresi ka nje ndikim direkte ne shendetin e zemres.

Si te Ndaloni ose zvogeloni Rrezikun

  • Monitorimi i Rregullt: Beni kontrolla te rregullta kardiologjike, sidomos nese jeni ne nje grup moshe te rrezikuar ose keni nje histori familjare.
  • Ushtrohuni: Ushtrimet e rregullta permiresojne funksionin e zemres dhe zvogelojne rrezikun e semundjeve kardiovaskulare.
  • Mirembajtja e Peshes: Ruanie nje peshe te shendetshme dhe nje diete te shendetshme me ulje te kripes dhe yndyrnave te ngopura.
  • Menaxhojeni Stresin: Perdorni teknika te relaksimit dhe shmangni situatat e stresit kur eshte e mundur.

Perfundim


Duke pasur nje ndergjegje te larte per semundjet e zemres dhe duke marre masa per t'u mbrujtur, ju mund te shkaktoni nje ndryshim pozitiv ne shendetin tuaj kardiovaskular. Ne Trita Hospital, ne kemi nje skuader te dedikuar te mjekeve dhe personelit mjekesor qe jane ketu per te ju ndihmuar ne udhetimin tuaj te shendetit te zemres.