Sherbimet Mjeksore

Çfare eshte nje Urolog Pediatrik?

Urologet pediater jane kirurge qe mund te diagnostikojne, trajtojne dhe menaxhojne problemet urinare dhe gjenitale te femijeve. Nese femija juaj ka nje semundje te organeve gjenitale ose te traktit urinar (veshkat, ureteret, fshikezen urinare), nje urolog pediatrik ka pervojen dhe kualifikimet per te trajtuar femijen tuaj.

Cardiovascular Picture
Kushtet e urologjise pediatrike perfshijne nje game te gjere kushtesh qe perfshijne traktin gjenital dhe urinar. Shpesh keto jane kongjenitale (te pranishme ne lindje) dhe diagnostikohen qe ne periudhen prenatale ose ne foshnjeri; ne shume raste, ato trajtohen dhe zgjidhen heret ne jete, ndonjehere permes rindertimit kirurgjik.

Gjendja me e zakonshme e pare nga urologet pediater eshte nje infeksion i traktit urinar, i cili shfaqet me shpesh tek vajzat sesa tek djemte. Rreth 1-2 perqind e femijeve zhvillojne nje UTI, e karakterizuar nga gjak ne urine, nje ere e pazakonte ne urine ose nje ndryshim ne ngjyren e urines. Kushtet e tjera te zakonshme perfshijne:
  • Hidronefroza antenatale – nje zmadhim i veshkes i mbushur me leng para lindjes, i diagnostikuar zakonisht me ultratinguj prenatal
  • Hernie - nje zgjatje e te gjithe ose nje pjese te nje organi ose indi permes nje zone te dobesuar
  • Hydrocele - nje akumulim i lengjeve qe mund te ndodhe ne qesen skrotale
  • Hydronephrosis - enjtje e veshkave te shkaktuara nga obstruksioni ne traktin urinar
  • hipospadia - nje gjendje kongjenitale, e diagnostikuar zakonisht gjate foshnjerise, ne te cilen hapja e uretres (tubi qe bart urinen nga trupi) eshte ne pjesen e poshtme te penisit dhe jo ne maje
  • Fshikeza neurogjenike – nje çrregullim qe rezulton nga nderhyrja ne rruget normale nervore qe dergojne sinjale ne fshikez ne lidhje me urinimin
  • Enureza e nates – urinim ne shtrat pertej moshes ne te cilen pritet qe nje femije te mbetet i thate – qe besohet se shkaktohet nga nje vonese zhvillimi ne fshikez dhe zakonisht diçka qe femija e tejkalon
  • Testikujt e pazbritur - nje gjendje ne te cilen te pakten nje testikul deshton te levize ne qesen skrotale ndersa fetusi mashkull zhvillohet (ne shumicen e rasteve, kjo zgjidhet vete ne vitin e pare te jetes)
  • Obstruksioni i kryqezimit ureteropelvik – bllokimi i rrjedhes se urines ne zonen ku ureteri takohet me veshken
  • Eefluksi vezikoureteral – nje gjendje ne te cilen urina nga fshikeza kthehet ne ureter, e diagnostikuar shpesh gjate ultrazerit prenatal ose pas nje infeksioni te traktit urinar.
Cardiovascular Picture